ВИДЕО репортаж: Кметовете: Областният управител струва минус 15 млн. лева на Кърджали

Кметовете на седемте общини в област Кърджали се обединиха срещу решението на областния управител Никола Чанев да обжалва решенията

Кметовете на седемте общини в област Кърджали се обединиха срещу решението на областния управител Никола Чанев да обжалва решенията на общинските съвети за увеличените местни данъци. Те определиха поведението на представителя на държавната власт за популистко и тенденциозно и припомниха думите на премиера.
„Много ясно и категорично в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и този на финансите Владислав Горанов бе дефинирана политиката на държавата по отношение на местните налози, а то е: за увеличаване на данъците във всички общини“, посочи кметът на Кърджали Хасан Азис.
„Все още нямаме отговор на въпроса, чия политика провежда областният управител. Затова ние кметовете на седемте общини смятаме да попитаме лично министър-председателя Бойко Борисов, дали действията на областния управител са съгласувани с него и с министъра на финансите и ако е така, да знаем, че това е политиката, която се провежда от държавата и правителството, насочена единствено и само към област Кърджали“, допълни Хасан Азис.
Кметовете посочиха, че няма да участват в работата на заседанията, иницирани от областния управител, прекратяват всякакви отношения с представителя на държавната власт, докато не се срещнат с премиера.
„Ако приемем, че средно ограничението на събираемостта на местните налози е с около 2 млн.лв, това означава, около 15 млн. лева сме на минус. Т.е. областният управител струва минус 15 млн. лева на област Кърджали“, обявиха от местната власт.
Позицията на кметовете е и срещу натрупани с години проблеми, някои свързани с инфраструктурата, посочи кметът на Ардино Изет Шабан.
„Проблемите с инфраструктурата са много. Като пример давам връзката на област Кърджали с две съседни области, както и третокласните междуселищни пътища, стопанисвани от АПИ“, посочи Шабан.
Айдън Осман направи сравнение с увеличаването на цената на водата и отношението на Никола Чанев по този въпрос.
„Бих искал да споделя с вас, възторга му от увеличението на цената на водата, твърдейки, че това ще дае възможност на ВиК за инвестиции и по-добро обслужване на гражданите, а в същото време се атакуват определени наредби на общинските съвети, които също са в услуга на гражданите“, посочи Айдън Осман.
„Към днешна дата решенията на ОбС в 5-те общини за корекция размера на местните налози са обжалвани в съда от областния управител Никола Чанев, който е назначен на този пост от ГЕРБ и се очаква да провежда на областно ниво политиката на правителството. Това е прецедент в национален мащаб. И е логично да се запитаме – Чия политика изпълнява загубилия изборите за кмет на община Кърджали областен управител и каква политика е това, да обявяваш в социалните мрежи, че ще обжалваш решението за данъците и таксите още преди то да е гласувано от ОбС?
Кой има интерес и защо да пречи на развитието на местните общини? Това отношение на правителството към общините със смесено население в област Кърджали ли е и Никола Чанев ли е натоварен с реализирането на тази задача?“, попитаха кметовете в своята официална позиция, изпратена до медиите.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0