ВИДЕО репортаж: Какво искат изселници от родния край: Вода ни докарайте, от голямата чешма!

ВИДЕО репортаж: Какво искат изселници от родния край: Вода ни докарайте, от голямата чешма!

Сладка, прекрасна, през лятото студена, през зимата топла - така жителите на джебелското село Софийци описват водата от чешмата в края

Сладка, прекрасна, през лятото студена, през зимата топла – така жителите на джебелското село Софийци описват водата от чешмата в края на населеното място. Казват, че тя тече повече от 100 години, а възрастните, които сега живеят в Турция, още не могат да забравят за нея.  

“Водата ни е прекрасна, много сладка, много хубава. Даже като си ходим в Турция и питаме старите какво искат от България, те казват: „Само от голямата чешма вода“ , казва Севдие, която през лятото е в родното Софийци, а през зимата в Турция.

“Нашата вода тече от 100 години. Даже от Кърджали идват, от Джебел също, да пълнят хубава, сладка вода. През зимата е топличка, през лятото-студена. Много сладка вода имаме“, изрича Неджибе.

Според местните, именно откриването на извора е поводът селото да се образува тук, в близост до него, сгушено между две възвишения.

“Водата е причината селото да се построи. Иначе е щяло да бъде долу, до спирката. Не успели да я прекарат, преди 150 години по-надолу и заради това днес къщите са тук, близо до чешмата“, разказват още местните.

Казват още, че самото съграждане на чешмата е направено през 1942 година, така пише и на бетона над чучура. В последствие освен него са поставени още две кранчета. Дебитът е доста добър, а това улеснява пълненето, особено когато тук се извие опашка.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0