ВИДЕО репортаж: История на фалита: Големите вериги, малките торбички и сметката от десет лева…

ВИДЕО репортаж: История на фалита: Големите вериги, малките торбички и сметката от десет лева…

Където да погледнеш в Кърджали - пълно със затворени малки търговски обекти. На повечето от тях още се виждат рекламните надписи по

Където да погледнеш в Кърджали – пълно със затворени малки търговски обекти. На повечето от тях още се виждат рекламните надписи по витрините, но те вече не работят. Оцеляващите търговци пък са със собствени помещения, на които не им се налага да плащат наем. Споделят, че им е изключително трудно – оборотът им е спаднал, замислят се дали да продължат. Причината според тях е в големите вериги магазини, които предлагат богат асортимент от хранителните стоки до дрехи и всякакви пособия. 
„Големите поглъщат малките“, отбелязва печално търговец. 
Другата причина е липсата на достатъчно хора с по-голяма покупателна способност. „Тези, които имат, са за зад граница. Усеща се, когато си дойдат за лятото“, допълва собственик на малък хранителен магазин в Кърджали.
Голяма част от мини-маркетите пък са се превърнали в квартални кръчми. Основните клиенти са консуматори на алкохол, любители на приказките след поредния работен ден.
„20 години държах магазин. Имаше периоди на много работа. В последните години обаче все повече намаляваха оборотите. Вървеше само бирата, твърдият алкохол, хляб, яйца, ел.крушки, тоалетна хартия, препарати за чистене. Няма клиенти, които да влязат и да си тръгнат с пълни чанти. По десетина лева средна сметка на клиент. Преди време и тефтера с вересиите беше пълен. Хората знаеха, че тук могат да купят и без пари. Все по-слабо, по-слабо и накрая затворих“, разказа пред наш собственик на магазин. Обектът от месец не работи.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0