ВИДЕО репортаж: Изследовател: Цивилизацията тръгва от Източните Родопи, край Утробата е началото! Цяла Европа ще дойде да види Патмос…

Кърджалиецът, изследовател и краевед, Веселин Банчев има своя теория и хипотеза за историята на Източните Родопи. Той се спира по-специално на р

Кърджалиецът, изследовател и краевед, Веселин Банчев има своя теория и хипотеза за историята на Източните Родопи. Той се спира по-специално на района около Утробата и скалистия полуостров Патмос, на чийто връх се извисява едноименната крепост.

„Полуостров Патмос е известен с това, че именно на крепостта, в района на Утробата, Йоан Богослов получава откровението, а не на измисления гръцки остров Патмос, където нещата се размиват. И ако погледнем житието и успението на Йоан Богослов, то съвпада едно към едно с топонимите в района на крепостта. Името Патмос означава „Път между реките“ на древнотракийски“, разказва Веселин Банчев своята версия за произхода и историята на това място, на база етимологичния прочит на топонимите в района.

И допълва:

“Другото, което е, навсякъде в района има светилища пещери. Единствено тук, в Източните Родопи, имаме утроби. Добре познатата ни пещера Утробата, това е едно от най-древните светилища, посветено на богинята майка. Моите предположения са, че това светилище е съществувало поне 5-6-то хилядолетие пр.Хр. Малко хора знаят, че в района на светилището има един друг уникален природен феномен – Каменния фалос“, посочва още краеведът изследовател. 

Нещо повече…

„Ще дойде време, когато цяла Европа и светът ще искат да видят откъде е тръгнало човечеството или съвременната човешка цивилизация, а това се е случило именно от тук“, смята Банчев.

„И неслучайно в района на Кърджали имаме и долината на сътворението, която е с едни уникални рисунки на фараон, на медитиращ човек и т.н.“, посочва той.

По този повод, интересът към района  расте заслужено, а намиращата се в близост хижа „Боровица“ ще улесни развитието на културно-историческия туризъм, допълва краеведът.

“Когато дойдат туристи в нашия регион, не да бият купища километри, ами ще могат да отседнат и да се запознаят спокойно със забележителностите на околностите, които крият много интересни факти“, казва още Банчев.

Тези свои хипотези, Банчев защитава от около вече десетина години. Изнасял е няколко научни доклада и редица беседи в страната.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Български домат :) 3 години ago

    А Луната е македонска нали 🙂 цяла Европа го знае 🙂