ВИДЕО репортаж: Изолацията отприщи интерес към природата! Бум на въпроси: Може ли на Перперикон, Каменната сватба…

Дългата изолация заради коронавируса накара хората да се върнат към природата, твърдят от Туристическия информационен център (ТИЦ) в

Дългата изолация заради коронавируса накара хората да се върнат към природата, твърдят от Туристическия информационен център (ТИЦ) в Кърджали. По думите им, всеки ден има множество запитвания за турстическите обекти в региона.
„От миналата седмица, на ден имаме по 7-8 обаждания минимум. Даже съвсем скоро отговорихме на имейл със запитване дали може да се посещава Перперикон, Каменната сватба и Каменните гъби“, обясни пред екип на 24rodopi.com Мехмед Билял, експерт към ТИЦ Кърджали. По думите му, най-голям интерес има именно към тези забележителности, като в последно време има и чести запитвания и за крепостта „Моняк“ и пещерата „Утроба“. Обажданията били от цялата страна, но основно от Северна България и Черноморието. Данните до момента сочат, че предстои един успешен туристически сезон.
„В сравнение с по-предишните години имаме увеличение на туристите. Очакваме тази година да има повече посещаемост на Перперикон, както и останалите обекти, независимо, че сме в период на пандемия“, убеден е Мехмед Билял.
Тревожното в цялата ситуация обаче е, че не се пази.
„Например Каменните гъби, качват се върху тях, а е забранено. Преди време една от гъбите бе счупена, има и две туфи на Каменната сватба, които са срутени. Лошото е, че за една снимка рушим нещо, което с хилядолетия е създавала природата“, посочва експертът.
Посещаемост ще има, дали ще се задържат туристите тук зависи и от хотелиерите, допълват още от Туристическия информационен център.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0