ВИДЕО репортаж: За 9 години: С 11 000 по-малко на пробация! Фонд настоява: Повече часове полезен труд за осъдени!

ВИДЕО репортаж: За 9 години: С 11 000 по-малко на пробация! Фонд настоява: Повече часове полезен труд за осъдени!

С 11 000 души са намалели осъдените на пробация в рамките на 9 години. От близо 14 000 през 2010-та, към м.г. те са малко над 3000. От


С 11 000 души са намалели осъдените на пробация в рамките на 9 години. От близо 14 000 през 2010-та, към м.г. те са малко над 3000. От тях непълнолетните през 2017-та година са 270, а за миналата 58.

Тези интересни данни бяха обявени по време на конференция в Кърджали на тема „Гражданското участие в законодателството и институционалното развитие на пробацията в България“.

Това, което прави впечатление обаче е ниската грамотност на голяма част от осъдените.

„Да, лицата, за които майчиният език не е български или са отпаднали от образователната система, не могат да се справят с някои от мерките, тъй като част от тях са свързани с четене, писане и когато лицето не може да пише на българки език, това е проблем. В началото, преди няколко години, имаше служби, които се занимаваха с ограмотяването. Не са малко и като проценти. В някои пробационни служби обхванатите лица с ниска грамотност варират до над 20%, което е сериозен проблем, особено където има компактно ромско население“ , коментира Андрей Момчилов, работещ към Фонда за превенция на престъпността.

По думите му, една от най-ефективните мерки би била полагането на обществено полезен труд. В първите години от възникването на пробацията, това се е случвало доста често. Имало е по 500 000 часа полагане на труд, докато през 2019-та година те са сведени до 160 000. 

„Тази мярка е доста ефективна и наистина демонстрира един от най-положителните ефекти на пробацията, тъй като чрез нея осъдените възстановяват направените щети на обществото“, поясни Момчилов.

По думите му, тази мярка трябва да бъде прилагана по-широко и да е по-видима в обществото.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0