ВИДЕО репортаж: Защо Саведин тъгува за бай Тошо, а в Израел му рекли „булгарин – бандит“…

ВИДЕО репортаж: Защо Саведин тъгува за бай Тошо, а в Израел му рекли „булгарин – бандит“…

„Ще умра за Тодоровото време. Беше хубаво, друго беше, не като сега“, думи които често изричат възрастни хора в селата в Из

„Ще умра за Тодоровото време. Беше хубаво, друго беше, не като сега“, думи които често изричат възрастни хора в селата в Източните Родопи. Живеят със спомените, тъгуват за тях.

Поредният човек, за който така нареченото „Бай Тошово“ време е символ на благополучие и спокойствие е Севадин от Стремци.

„По бай Тошово време съм учил в Стара Загора. Облеклото беше без пари, пансиона – без пари, ученическият стол също без пари. Сега само крадат, пълнят гушата, а хората ако ще и да умират. А на онова време всичко беше безплатно. Отиваш в болницата, всичко е без пари, като Симеончо те гледат. Сега и от портала не те пускат“, коментира 62-годишният мъж, след което отново се връща назад във времето:

„Всеки си имаше работа, може и метач да е, ама имаше. За хляб пари имаше, а днес нищо няма, няма и да има. Тогава можеше и да се е крадяло, ама не си личеше. Сега лапат всичкото! Който идва на власт и прибира. От Европа отпускат толкова пари, къде са?“, пита Севадин. И така, прескачайки от едно време в друго, възрастният мъж си спомня една история, вече от демокрацията.

„Аз съм работил в Израел. Един ден техникът, местен човек, ме попита, защо сме дошли да работим тук. Аз му отговорих, че заради парите, а той започна да се смее. Отговори ми: „Абе в тоя камъняк ли търсите пари? В България такава земя имате – плодородна, само цветя да сеете за износ и ще живеете като царе!“.

А аз му казах, че нашите управници много крадат и за народа няма. Тогава той се обърна и рече: „Булгарин-бандит“!“, завърши разказа си Северин и сякаш отново го налегна огорчението от настоящето. Спомените обаче го накараха да изрече думите:

“Ако бай Тошо се върне, България ще стане Рай!“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0