ВИДЕО репортаж: Защо нашите изселници вече не обменят турски лири в България!?

ВИДЕО репортаж: Защо нашите изселници вече не обменят турски лири в България!?

„Не обменяме турски лири в България. Защо ли? Защото 1 лира е 22, дори 21 стотинки вече. Това е най-ниската пара в света! Най-

„Не обменяме турски лири в България. Защо ли? Защото 1 лира е 22, дори 21 стотинки вече. Това е най-ниската пара в света! Най-ниската. В Турция взимаме 2 000 лири. Там, добре се живее с тях, ама тук като дойдем, ако дадем 2000, ще вземем 440 лева. За 10 дни отиват тия пари тук“, обяснява Рафет Мехмед – наш изселник, който от години живее в Турция, но си идва за няколко месеца през лятото.
А в действителност цената на турската лира продължава да пада. Валутата поевтиня до такава степен, че в много от чейндж бюрата в Кърджали, тя вече са купува за 21, максимум – 22 стотинки, а се продава за 24. Този факт няма как да не се отрази и върху покупателната способност на нашите изселници. Повечето от тях, като Рафет например, вече не обменят турска валута у нас. Докато пребивават тук, разчитат на българската си пенсия.
“Аз съм пенсионер тук, взимам пенсия и ползвам тези пари. Те не са много – 160 лева, но стига. Да кажем, че ние 5-6 месеца не идваме тук, за 6 месеца се събират около 1000 лева – те ни стигат на нас. Ама обменим ли 2000-3000 лири, в Турция гладни ще останем“, обяснява още Рафет.
По думите му, в момента е изключително изгодно нашенци да пазаруват в Турция.
“Българската пара е с висока цена, много е скъпа. Да кажем, ти си български гражданин, ако обмениш 300 лева, всичко можеш да си купиш в Турция – 1200 лири са това. 3-4 чанти пълни ще донесеш тук“, убеден е възрастният мъж.
А каква е причината за сериозния спад на турската лира, не знае: “Не знам, това е правителствена политика. Сигурно много окрадоха държавата и затова“.
В действителност, от няколко месеца насам, новините около турската валута са все едни и същи – рекордно ниски стойности. Този факт със сигурност ще се отрази и на търговията в района на Кърджали и областта, която до голяма степен разчита и на потока от изселници, особено през летните месеци.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0