ВИДЕО репортаж: Защо в Момчилград се раждат с 40% повече бебета…

В Родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград бебешки плач се

В Родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград бебешки плач се чува все по-често. От началото на тази година до този момент в отделението са се появили на бял свят 70 деца. 210 са ражданията за изминалата 2019 година, с около 60 повече от предходната. Очакванията са 2020-та да бъде още по-успешна.
„Може би няколко повече имаме тази година до този момент. Всъщност големият ни скок беше миналата година, някъде с около 40% имаме увеличение на ражданията, което е прецедент в България, защото знаете навсякъде има спад“, посочи пред екип на 24rodopi.com д-р Йордан Йорданов – завеждащ АГ отделение в МБАЛ „Сергей Ростовцев“ в Момчилград
Колективът се радва на все повече новородени. Това се дължи и на факта, че тук идват родилки и от съседните общини, сред които и Кърджали, казва д-р Йорданов.
„Голяма част са от Златоград, Неделино, от Кърджали идват, от Джебел, Кирково си идват по принцип при нас. Всъщност момчилградските са по-малко отколкото тези, които идват отвън“, посочва лекарят.
Една от причините, според Симона от Кърджали и Красимира от Кирково, избрали да родят децата си в Момчилград, е доброто отношение.
„Първото си дете родих тук. Харесва ми, спокойно е“, твърди Красимира. На същото мнение е и Симона, която очаква първата си рожба: “Тук лекарите са много добри, спокойно ми е. Обръщат внимание на пациента и са много любезни.“
Средната възраст на родилките, според д-р Йорданов, е между 25 и 30 години.
“Може би най-голямата част са между 25 и 30 години, но има и над 30 и 35, дори имаме първи раждания на 40 години“, споделя лекарят.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0