ВИДЕО репортаж: Започва проверка по случаите „В болничен, но неспазена карантина“

ВИДЕО репортаж: Започва проверка по случаите „В болничен, но неспазена карантина“

„На този етап няма случай, за който да се твърди, че е съмнителен. Има готовност и при необходимост ще бъдат изпратени проби д

„На този етап няма случай, за който да се твърди, че е съмнителен. Има готовност и при необходимост ще бъдат изпратени проби до референтната лаборатория в Стара Загора“ – с тези думи областният управител на Кърджали Никола Чанев даде началото на заседанието на кризисния щаб във връзка със случаите на коронавирус в страната. На него той оповести въведените противоепидемични мерки на регионално ниво.
Част от тях са отмяна на културни събития, постановки в театри и кинопрожекции. Забрана за публика на спортни събития и изобщо всякакви мероприятия, свързани със струпване на деца на едно място.
На заседанието се открои проблем, свързан с неспазване на карантината от лица завърнали се от рискови райони.
„Имахме случаи, при които деца бяха под карантина, обаждаха се хора, че те се разхождат из града. Успяхме да ги издирим, да ги върнем вкъщи, да предупредим родителите, да поговорим с тях. Трябва да се знае, че щом си под карантина, трябва да си стоиш вкъщи“, посочи директорът на Здравната инспекция д-р Виктор Кирчев.
В тази връзка и областният управител Никола Чанев апелира: „Призовавам гражданите да спазват карантинния период. Още повече, че вече стана ясно, че възрастни хора, които са ползвали болничен по този повод, не са спазвали карантината. Вече е уведомен НОИ и ще бъде извършена проверка по случая“.
По отношение на легловата база в окръжната болница, проф.д-р Черкезов обясни:

„В момента ние имаме 18 легла в готовност. Ако се получи кризисна обстановка, ние сме решили да увеличим болничните легла в Детско отделение с 12, в Инфекциозно отделение с 10 и в Пневмофтизиатрично отделение със 7. Резервно сме помислили за един изолатор в ОАРИЛ и един изолатор в Белодробно отделение“.
Още веднъж бе отправен апел към гражданите да не изпадат в паника, да не се презапасяват с хранителни продукти, а просто да спазват добра хигиена.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: