ВИДЕО репортаж: Заплахата „Коронавирус“: Пусти улици – слаби обороти, евтини горива – няма автотрафик

ВИДЕО репортаж: Заплахата „Коронавирус“: Пусти улици – слаби обороти, евтини горива – няма автотрафик

Безлюдни улици, с по няколко минувачи. Слаб трафик, дори по главни булеварди. Затворени заведения и опашки пред хранителни магазини

Безлюдни улици, с по няколко минувачи. Слаб трафик, дори по главни булеварди. Затворени заведения и опашки пред хранителни магазини и аптеки – с чакащи на известна дистанция един от друг хора.
Така изглежда Кърджали по време на извънредното положение и предприетите мерки заради коронавируса. Автомобилният трафик по улиците също е намалял. Празно е и по бензиностанциите, въпреки падащите през ден цени на горивата. Литър бензин вече е 2.11 лева, докато в началото на февруари средната цена бе 2.22 лева. Тази на дизела, преди повече от месец бе 2.28, в момента е с 13 стотинки надолу.
Големи и малки търговски обекти, предлагащи стоки за бита, дрехи, обувки, строителни материали и други, работят, но с намален персонал. Част от служителите са пуснати в отпуск, а някои са изготвили график и работят през ден. Причината – изисканите предпазни мерки заради Covid-19. Има и друга причина обаче – няма клиенти, а оборотът е намалял драстично. По този повод, някои от малките обекти изобщо не отварят или работят до обяд. „Няма смисъл, най-много да влезнат един, двама души – 20-30 лв. оборот имам на ден, няма смисъл да работя“, обяснява жена в магазин за дрехи.
На автогарата в Кърджали положението е същото. Няма пътуващи, няма и да има скоро, твърдят хора от бранша. Иначе изискванията се спазват. „Дори и двама-трима да имаме в автобуса, след всеки курс се дезинфекцира“, посочват от транспортните фирми. Пристигащи от Турция също няма. С един от автобусите от Чорлу са пътували едва двама души. Обяснили, че идват специално, за да си извадят задгранични паспорти.
Най-дисциплинирани в мерките са граждани на най-засегнатата до момента държава от коронавируса-Китай. Двата големи търговски обекта в Кърджали, със собственици от азиатската страна, са затворили. Табели на входовете обясняват: „Магазинът ще работи на 29 март“.
Това е картината в Кърджали към този момент. Призивът „Стойте си у дома“ явно се спазва от повечето хора. Останалите са на работа…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0