ВИДЕО репортаж: Епидемията напълни планината: Туристи харчат по 21 бона на ден

Интересът към Източните Родопи расте, а летните месеци се оказаха особено благодатни, с хиляди туристи. Множество групи опознаваха забе

Интересът към Източните Родопи расте, а летните месеци се оказаха особено благодатни, с хиляди туристи. Множество групи опознаваха забележителностите в района, всекидневно, а само през август приходите от нощувки средно на ден бяха по близо 21 000 лева.

„От София сме. Тук сме заради интересните забележителности, красивата природа, а и да се отдалечим малко от шумната и сива столица“, „От Варна сме, правим обиколка на забележителностите около Кърджали“, изричат туристи докато посещават Каменна сватба край Кърджали.

„Заслужава си, да! Прекрасно е! Пътят е дълъг, но си струва. Впечатли ни, всичко. Продължаваме към най-дългия мост до с.Лисиците, Перперикон, Татул…“, изричат други ентусиасти, изкачили стръмните пътеки до „Утробата“.

А екскурзоводите потвърждаваха и дори смайваха с любопитни случаи на чуждестранни туристи.

„Аз работя с англо и испаноговорящи туристи и не съм срещала човек, който да не е възхитен от забележителностите в района. Дори имах един испански турист – професор, който целуваше камъните на Перперикон, а други от Канада казваха, че били изумени от древната история на тези земи“, разказа професионалният екскурзовод Иванка Златарска. 

Посещават се както едни от най-популярните – Перперикон, Татул, „Утробата“, Каменна сватба и др., така някои недотам известни, но пък достатъчно внушителни и загадъчни, за да привлекат хора не само от страната, а и чужбина. Сред тях са крепостта „Устра“, „Маласар“ и множество тракийски светилища в района. Всичко това се потвърждава и от цифрите на нарастващия брой нощувки във всички места за настаняване в Кърджали и областта. Регистрирани само през август са близо 14 000, с една трета повече спрямо 2019-та година. Приходите от нощувки за най-оборотния месец възлизат на малко над 620 000 лв. Изводът на хотелиерите е, че ограниченията при епидемията от коронавируса са насочили повече туристи към Източните Родопи. Този факт определено е в полза на региона, който си заслужава да бъде опознат и популяризиран предвид богатствата, които крие…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0