ВИДЕО репортаж: Експерти с доклад за АПИ „Маказа“ – ПТП и жертви, причините“

Дефицити в зоната на кръстовището, отново свързани с липсващи знаци, с недостатъчно съвременни проектантски решения по отношение на

Дефицити в зоната на кръстовището, отново свързани с липсващи знаци, с недостатъчно съвременни проектантски решения по отношение на средствата за организация на движението. 
Това е констатацията от страна на експертите от Европейския център за транспортни политики, които извършиха оглед на пътя за „Маказа“, в района на село Садовица.
Проверката бе инициирана след тежкия пътен инцидент от 18 май, при който загина един човек, а петима бяха ранени.
„В зоната често се кара с превишена скорост. На това кръстовище видимостта е доста ограничена. Съответно трябва да се помисли за по-съвременни мерки, отговарящи на Европейските изисквания и директиви за осигуряване на пътната безопасност“, посочи пред екип на 24rodopi.com Диана Русинова от Eвропейския център по транспортни политики.
Като цяло проблемите по пътя за „Маказа“ са много, подчерта още специалистът по пътна безопасност.
„Този път започва от Русе и свършва долу, на граничния пункт. Проблемите са едни и същи и повтарящи се – изключително висока концентрация на пътни инциденти в зоната на кръстовищата“, посочи тя.
Що се отнася до инцидента край Загорско, при който загина малко бебе, има още какво да се каже, но това ще стане официално, допълни Русинова.
„Ще публикуваме доклад. Имаме направен такъв. Има неща, върху които си струва да бъде обърнато внимание. Има какво да се каже, но това ще стане по-късно с доклада“, бяха думите на експерта.
Резултатите от изследването относно катастрофата край Садовица ще бъде предоставен на стопаните на пътя – Агенция „Пътна инфраструктура“, които трябва да преценят ще вземат или не отношение и мерки.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0