ВИДЕО репортаж: Едно околосветско плаване, започнало от… Кърджали

ВИДЕО репортаж: Едно околосветско плаване, започнало от… Кърджали

„След множество проучвания установихме, че капитан Георги Георгиев получава акта си за раждане тук, когато идва в Кърджали и с

„След множество проучвания установихме, че капитан Георги Георгиев получава акта си за раждане тук, когато идва в Кърджали и става почетен гражданин. Всъщност, в архивите е отбелязано, че той е роден точно в 12:12 часа в тази сграда, където е имало медицински център. В Кърджали тогава е нямало болница“. Това отбеляза
Галя Димова от Арт движение „Кръг“ при откриването на паметната информационна плоча на капитан Георги Георгиев, прославил града с легендарното си околосветско пътешествие с ветроходна яхта. Тя е на фасадата на Военния клуб в областния град.
Инициативата е по повод 90-тата годишнина от рождението на капитана. На събитието присъстваха кметът на Кърджали Хасан Азис, зам.-кметът Веселина Тихомирова, Петър Милев и Жоро Ермишкин, председателят на УС на Морския клуб „Николай Сурков“, председателят на Общинския съвет на СОСЗР о.з. полк. Петър Щерев, началникът на Военния клуб Ани Иванова, о.з.майор Минчо Гумаров и др.
Преди това венци и цветя отрупаха паметника на бележития кърджалиец.
По повод годишнината в Арт галерия „Кръг“ гостува изложба от Военноморския музей във Варна, посветена на капитана, а в квартал „Възрожденци” вече има улица, носеща неговото име.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0