ВИДЕО репортаж: Държавата прехвърли крепостта Устра на Джебел!

ВИДЕО репортаж: Държавата прехвърли крепостта Устра на Джебел!

Една от главните цели на община Джебел, заложени в началото на мандата на кмета Неджми Али, а именно „Средновековна крепост Устра“ да се превърне в пр

Една от главните цели на община Джебел, заложени в началото на мандата на кмета Неджми Али, а именно „Средновековна крепост Устра“ да се превърне в притегателен център за развитие на туризма, е на път да се осъществи.

Както стана ясно, Министерският съвет реши да я предостави безвъзмездно на Общината за срок от 10 години. Този факт, сам по себе си, ще даде възможност културната ценност да бъде развита и популяризирана. Нещо повече – ще бъде възможна нейната реставрация, консервация и модернизация. Ще бъдат изградени екопътеки, а мястото около крепостта  – облагородено. За целта ще може да се кандидатства и по европейски проекти. До момента това не е било възможно, нито от страна на държавата, нито от страна на Община Джебел, тъй като земята под крепостта е била горски фонд, собственост на Министерството на земеделието и горите, а самата крепост  не е била дори държавна собственост, т.е., ничия.

С постъпките от страна на Община Джебел и последвалите дълги процедури, културната ценност е регламентирана и вече има акт за Публична държавна собственост към Министерството на културата, което от своя страна я предоставя безвъзмездно на Джебел. Съвсем скоро този акт ще бъде отразен и в Държавен вестник. Любопитното е, че самата крепост освен културно-историческа  стойност има и интересна географска забележителност – попада едновременно в територията на две села, на Устрен – в местността „Калето“, и на Воденичарско – в местността „Ардашлък“.

Тези и още редица интересни факти, отнасящи се и до историческата й стойност ще допринесат за развитието на туризма в района. И така, една от най-впечатляващите крепости в Източните Родопи, която ще остави без дъх всеки осмелил се да  изкачи високия връх, на който се намира, ще получи вниманието, което заслужава, подобно на останалите известни крепости в област Кърджали.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0