ВИДЕО репортаж: Дефицит на кадри! По заведенията скоро – турци, украинци, беларуси

ВИДЕО репортаж: Дефицит на кадри! По заведенията скоро – турци, украинци, беларуси

Остър дефицит на работна ръка в Кърджали, а един от най-засегнатите в момента е ресторантьорският бранш, който заради мерките, свързани


Остър дефицит на работна ръка в Кърджали, а един от най-засегнатите в момента е ресторантьорският бранш, който заради мерките, свързани с коронавируса, остави работещите в сферата у дома. Голяма част от тях обаче решиха да заминат зад граница – около 30%. Предстоящото отваряне на заведенията в началото на март ще е голямо изпитание, казва председателят на Асоциацията на ресторантьорите в Кърджали Данаил Дялков.

„Тези, които заминаха, ще трябва да заменим с други хора, които вероятно няма да са квалифицирани. Съответно ще имаме нужда да се обучат. Ще стартираме, но ще е много трудно. Някои от колегите са назначили персонал – готвачи от Турция. Може би защото лирата е по-евтина и нямат голяма сметка да работят там. Тук вероятно са доволни от заплащането, което им предлагаме. Смятаме, предвид липсата на персонал, да се ориентираме към такива работници – от други държави като Турция, Украйна, Беларус“, коментира ситуацията в бранша Данаил Дялков.

Крайно песимистични са прогнозите му при трети локдаун.

“Ще бъде пагубно за нас. Два пъти ни затваряха, ако предстои трето затваряне, не знам как ще издържим. Помощите за персонала продължават да се бавят. Едва за декември месец са изплатени на персонала“, казва още ресторантьорът.

В същото време дефицит на работна ръка има и в производствените предприятия в региона. Наим Емин работи в металургичен цех в Кърджали повече от 40 години. По думите му, сред работещите няма млади хора.

“Останахме само възрастни, от старите. Млад кадър не идва. Още на втория месец напуска. Причината са парите. Казват, че за тази заплата няма да работят и заминават навън“, обяснява ситуацията възрастният мъж, който твърди, че ще остане да работи и след като се пенсионира.

Едно от големите предприятия в родопския град намери алтернатива, като започна да наема работници от чужбина – бесарабски българи от Украйна и Молдова.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0