ВИДЕО репортаж: Ден №1 от делото „Местан – Ахмед“: Имало ли е храсти, "стоп-линия"…

ВИДЕО репортаж: Ден №1 от делото „Местан – Ахмед“: Имало ли е храсти, "стоп-линия"…

Точно в 10 часа днес в Окръжния съд в Кърджали стартира делото за тежката катастрофа край Загорско, при която загина 6-месечно бебе, а


Точно в 10 часа днес в Окръжния съд в Кърджали стартира делото за тежката катастрофа край Загорско, при която загина 6-месечно бебе, а обвиняеми са бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед и лидера на ДОСТ Лютви Местан. Заседанието започна с разпит на свидетели.

От призованите общо 13 души, в зала се явиха 9. Сред тях бе и майката на загиналото бебе, която заяви, че Местан не е спрял на знак „Стоп“. Същото, по-късно заявиха още трима очевидци на инцидента. Други двама, пътували зад колата на Местан, разказаха обратното и допълниха, че в деня на катастрофата не е имало маркирана „стоп-линия“.

Не това обаче заяви при разпита последният свидетел Иван Гавазов, директор на Областно пътно управление Кърджали, според когото на разклона за Загорско е имало необходимата маркировка. Това провокира реакция у Лютви Местан и той бе отстранен от залата.

“Всъщност, това са оценки за една абсолютно искрена реакция от моя страна срещу бруталното лъжесвидетелстване, което се допуска в сградата на българския съд. На 14 април, кръстовището, от което излизам, за да се включа в главния път за „Маказа“, срещу знака „Стоп“ не беше маркирано със стоп-линия!“, бе категоричен Лютви Местан. Той допълни, че мястото встрани от пътя е било почиствано от храсти след инцидента, нещо, което Иван Гавазов отрече да е било извършено.

“Почиствано е в района, възстановявани са знаци и пр., но никакви основни действия не са предприемани“, обясни Гавазов след заседанието. 

“Начинът, по който се води защитата на подсъдимия Местан е на ръба на добрия тон и благоприличието“, заяви прокурор Росица Георгиева

„Подсъдимият Местан е обвинен затова, че е нарушил правилата за движение по чл.26,50 и 46. Т.е. той излиза от път без предимство и трябва да се включи безопасно в пътя с предимство. Другото обвинение е, че е длъжен да спре на стоп-линията, очертана с пътна маркировка, а ако няма такава, на линията, където е поставен знак стоп или на линията, където започва пътя с предимство“, посочи държавният обвинител. 

Прокурор Георгиева обясни и обвинението към бащата на загиналото дете.

„На първо място има едно превишение на скоростта от нормативно определената, малко над  90 километра. Също така заради липсата на правилно поставено и закрепено детско столче в колата“, допълни тя.

Заседанието по делото продължава и утре, когато ще бъдат разпитани още 9 свидетели, сред тях отново е Иван Гавазов.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0