ВИДЕО репортаж: Да правиш мебели и… рими за 200 парчета

ВИДЕО репортаж: Да правиш мебели и… рими за 200 парчета

„Защо ме караш мотора да запаля, душата ми обича в музика да се въргаля“, рапира в едно от музикалните си парчета момчето о


„Защо ме караш мотора да запаля, душата ми обича в музика да се въргаля“, рапира в едно от музикалните си парчета момчето от Юга, което реди рими за удоволствие. Обичан, недолюбван или просто Келя Ей Кей Пейо. 

Млад мъж от Кърджали, който години наред прави рап парчета, но като че ли остава скрит за широката публика. Всъщност, той е един от малкото изпълнители, които правят всичко сами.

„Текст, бийт, аранжимент, мастеринг на песните, си правя изцяло сам. От първата нота, всичко. Ако можех щях и сам да си снимам клиповете, но няма как…“, изрича с усмивка изпълнителят, чието име е Пейчо Калоянов.

Днес живее и работи в София, но си идва често в родния град. 

„Много си обичам града. Той  е сто пъти по-хубав от София, но заплащането тук е ниско“, казва младият мъж.

Сега е в Кърджали, за да снима клипа на една от новите си песни.

„Те всъщност са две. Едната съм я записал по изключение, на един бийт на мой колега- Ганев се казва, също от Кърджали. Записах я за час и текста за толкова го измислих“, казва Пейчо и допълва: “Бих казал, че това е моят отдушник. Всичко, което се случва в живота ми, намирам начин да го изпея и наредя в рими. Така ми идва отвътре“, казва Келя.

Разбира се, не са подминати и социалните теми.

„Имам една песен, правил съм я отдавна, но е актуална и днес. В нея се пее: „Колко пъти и колко изхода имаме? В живота всичко даваме, но нищо не взимаме“. Това е част от припева. Само трябва да сменим цифричките, защото в нея се посочва минималната заплата, която тогава беше 220 лв. Песента е от 2004 г.“, обяснява изпълнителят от Кърджали.

Има множество парчета, над двеста, но голяма част от тях не са завършени. Причината е, че музиката не е основното му занимание. 

„Разбира се, правя си всичко сам и това в един момент натежава. А аз и работя, музиката ми е просто хоби, не си вадя парите с това. По професия съм мебелист. Това е другата ми страст, обичам да сглобявам. Това е нещо като да си сглобявам и римичките“, казва с усмивка.

Що се отнася до стила, в който твори…

„Рапът коренно се е променил. Даже, според мен, не е това, което беше в началото. Нормално е да се развива дадена музика, но малко се преекспонират нещата и изкривяват. За мен обаче рапът си е рап, всичко тръгва от рапа“, казва още Пейчо Калоянов.

А за  репутацията , с която е известен този жанр, казва:

„Не мисля, че само хора, изпълняващи и слушащи рап, употребяват наркотици. Има и други стилове, примерно метълът и не само. Но в крайна сметка, това са вредни вещества, които не трябва да се пипат. Не знам човек, употребявал наркотици, да е просперирал“.

И накрая завършва със заглавие на песен, олицетворяващо ситуацията в страната.

„Ами цялото положение е един ужас. Така би се казвала и песента, ако правя парче, описващо сегашното положение у нас“.

Музикалните парчета на рапъра от Кърджали са харесвани и оценявани от водещи сайтове за Хип-хоп в България. Едно от тях „Дивия“ се задържа доста време на челни позиции в класациите на 359hiphop.com.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0