ВИДЕО репортаж: Горските за пожара: Спасихме хиляди декари иглолистен масив!

5 декара борова гора и около 20 кв. м дървесина изгоряха при пожар в землището на село Върбенци. Огънят възникнал около 22 часа на 1

5 декара борова гора и около 20 кв. м дървесина изгоряха при пожар в землището на село Върбенци. Огънят възникнал около 22 часа на 11 юли. На място били изпратени 3 екипа на пожарната служба в Кърджали с 9 огнеборци. Пожарникарите били подкрепени в потушаването на пожара от 6 служители на Държавното горско стопанство и 10 души от местното население, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
„Веднага са сформирани два екипа на Държавно ловно стопанство „Женда“. Седем души от стопанството тръгват с два автомобила. Виждат две пожарни коли, които търсят подход към горящото място. Тъй като е било много тъмно през нощта и не са могли да вкарат пожарните вътре. Наложило се е на ръка да бъде потушаван огъня – с лопати, палки са направени просеки с цел ограничаване на огъня“, разказа за 24rodopi.com старши лесничей Ангел Топалов от Държавно ловно стопанство „Женда“.
Огнеборците направили три курса, за да могат да потушат огъня, твърди горският служител.
„Самият пожар е низов, единично поразени дървета, където са достигнали пламъците. Вероятно ще изсъхнат, но в крайна сметка е овладян своевременно, благодарение на пожарната, горските служители и няколко доброволци от селото“, обяснява Топалов и добавя, че благодарение на бързите действия на тези хора са спасени хиляди декари иглолистен масив. На мястото все още има дежурни служители на ДЛС „Женда“. Предположенията са, че пожарът е вследствие на човешка небрежност.
„Вероятно хора са събирали шишарки, клони или пък са се разхождали просто в гората“, смята лесничеят.
Причините за пожара са в процес на изясняване. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0