ВИДЕО репортаж: В селата готови за „сражение“: Няма да позволим да ни затварят кладенците!

ВИДЕО репортаж: В селата готови за „сражение“: Няма да позволим да ни затварят кладенците!

Всички собственици на кладенци, сондажи и изобщо някакво водовземно съоръжение, трябва да ги регистрират до 27 ноември. Заповедта е на

Всички собственици на кладенци, сондажи и изобщо някакво водовземно съоръжение, трябва да ги регистрират до 27 ноември. Заповедта е на Екоминистерството. При липса на регистрация, след този срок, кладенците трябва да бъдат ликвидирани за сметка на собствениците, които ще носят и наказателна отговорност. 

Тази административна тежест не се приема добре от хората по селата, където огромна част притежават такива съоръжения. За някои те са основен източник на вода, каквато е ситуацията в кърджалийското село Болярци. Там безводието е основен проблем, разчита се единствено на кладенци и сонди, казва самият кмет Хабил Хабил. Съоръженията пък са направени със собствени сили и средства.

„Поне половината са със сонди. Аз лично съм вложил 7000 лв. Нека държавата да помисли, че ние сме дали тези пари за години напред за вода. Аз съм предплатил за 10-15 години напред“, споделя Хабил пред екип на 24rodopi.com.

Казва, че държавата първо трябва да даде, за да поиска.

“Не го одобряват хората това нещо. Да, вярно е, че всички подземни ресурси са на държавата и за тях трябва да се плаща, но и тя трябва да осигури нужното на хората. Нека ми докарат водата“, допълва кметът на Болярци.

Твърди, че няма да позволи водоизточниците им да бъдат заличени.

“Все едно аз да не си платя данъка на къщата и да дойдат да ми я срутят. Няма да го позволим. Аз може би ще съм един от първите, които ще тръгне срещу тях“, категоричен е Хабил Хабил.

В действителност, глобата за собствениците, отказали да регистрират тези съоръжения, е най-малко 500 лв. и принудителното им затапяне. 

Много от хората по селата обаче все още не знаят за тази мярка, голяма част от тях са възрастни хора.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0