ВИДЕО репортаж: В Деня на свободата – цветята, кафето, посланията…

ВИДЕО репортаж: В Деня на свободата – цветята, кафето, посланията…

Кърджали отбеляза 3 март, но без особена тържественост. Поради противоепидемичните мерки, тази година организираните чествания бяха отм

Кърджали отбеляза 3 март, но без особена тържественост. Поради противоепидемичните мерки, тази година организираните чествания бяха отменени. Представители на местната власт, на различни партии, организации и признателни кърджалийци дадоха старт на празника  с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Руския войн. По-късно цветя отрупаха и Паметника на освободителите в Градската градина.

След това за 17-та поредна година в Кърджали се състоя традиционното третомартенско кафе с участието на кмета, попа, мюфтията и даскала. Акцентът отново бе заедността, а първи послание отправи домакина.

„Това се превърна в традиция, тъй като в продължение на 17 години продължава да се състои нашето кафе. Ето това е традиция – заедно единни във всичко“, каза учителят Байрам Юсеин.

„Нека да има още много по 17 години! Да го има кафето на толерантността и по този начин ние помежду си да се сплотим, въпреки пандемията. Нека Господ пази България!“, каза бившият главен мюфтия Фикри Сали.

“Ние всъщност поправяме един стар грях на една от близката история власт, когато всеки срещу всеки беше. Ние възстановихме нещо много старо, тъй като първото кафе се е пиело от имамите и военните свещеници на руската армия точно в този регион, в Момчилград“, пък заяви отец Петър Гарена.

„В основата на философията на всеки празник е обединението. На трети март ние трябва да дадем правилна оценка на историческите събития, да намерим своя път на развитие, а той е заедност, толерантност, мир и разбирателство. Всеки един от нас трябва да намери своето място, да продължим напред обединени. Да дадем послание към бъдещето. Това е смисълът на Третомартенското кафе, което ни дава сила и увереност, че сме на правилния път“, каза кметът Хасан Азис, който за поредна година на трети март отправи послание от Кърджали.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0