ВИДЕО репортаж: В Даскалово даскали няма, но: Пълно село, пълни къщи, изхранване в „затворен цикъл“

ВИДЕО репортаж: В Даскалово даскали няма, но: Пълно село, пълни къщи, изхранване в „затворен цикъл“

Ким Ир Сен щеше да умре от яд заради наше село…Ким Ир Сен е автор на държавната идеология на Северна Корея, наречена Чучхе. Общо


Ким Ир Сен щеше да умре от яд заради наше село…


Ким Ир Сен е автор на държавната идеология на Северна Корея, наречена Чучхе. Общо взето тя представлява система за абсолютно самозадоволяване, а целта-пълна независимост на държавата от останалия свят. Тоест-каквото произведеш, с това оцеляваш. Никакъв внос, никакъв износ. И резултатите на гърба на народа.

Ако Ким Ир Сен обаче бе видял живота в едно родопско село, искрено щеше да завиди, че идеите му са приложими, но на хиляди километри от родия му полуостров…


***


В чернооченското село Даскалово даскали може и да няма, но пък е пълно със земеделци. Тук, за разлика от голяма част от села в областта, кипи от живот, а това си личи както по поддържаните къщи, така и по множеството обработваеми земи в района на населеното място, а и в него. 

В това живописно и приветливо място срещаме също толкова приветливите Ремзи и Назифе. Усмихнати, трудолюбиви и изключително гостоприемни, те ни разказаха за живота тук…

„Строят се къщи и са пълни, а строежите не спират. Три-четири празни да има само. Като цяло селото е пълно“, казва 66-годишният Ремзи. 

Всички тук се занимават със земеделие, голяма част с тютюн. За това свидетелстват и сушилните, направени из поляните. Но отглеждат и много зеленчуци. По думите на Назифе, почвата е изключително плодородна, а реколтата богата.

„Още се сее тютюн, чушки също. Да знаеш какви хубави, големи стават чушките! Няколко семейства и домати сеят, и продават в Кърджали на пазара, на борсата също носят. Много хубави стават доматите и чушките, даже от София купувачите като дойдат, от къща на къща ходят, за да ги изкупуват“, твърди възрастната жена.

Фактът, че селото е разположено между два водоема е от голямо значение.

„То, ако ги няма язовирите, кой ще работи, водата иначе е скъпа. Заради язовирите хората работят, лесно е с поливането“, казва Ремзи.

Самите те си имат голяма овощна градина. За нея им помага и синът им, който иначе живее в Кърджали със семейството си.

„Ние имаме 15 декара с овощни дръвчета – череши, сливи и какво ли не. Даже синът купи и трактор. Освен това имаме и теле, пуйки,  60 броя бяха миналата година. Сега сме сложили пак да се люпят, да видим колко ще излязат. Продаваме за нова година малко, другото правим на буркани за децата“, казва още Назифе.

Произвеждат си дори храната за животните.

„Житото и ечемика си сеем, само царевицата купуваме. Имаме си фуражомелка, мелим и си храним животните с наш си фураж. Така знаем какво ядем – чисто и вкусно“, допълва възрастната жена с усмивка.

Даскалово – живото село с изораните ниви, пълните къщи и усмихнатите хора…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0