ВИДЕО репортаж: Вълна от трудова миграция към Кърджали след Ковид и… Персонал от молдовци в топ ресторант!

Пандемия, затваряне, отваряне, несигурност, икономическа криза. Това, за което предупреждаваха ресторантьорите, вече е факт. Чужденци щ


Пандемия, затваряне, отваряне, несигурност, икономическа криза. Това, за което предупреждаваха ресторантьорите, вече е факт. Чужденци ще трябва да запълват „дупката“, която отвориха мерките за справяне с COVID-19. Персонал няма, хората заминаха зад граница, а поредната вълна от емигранти принуди секторът да търси спасение в държави, извън Европейския съюз.

В продължение на седмица пет души от Молдова – трима сервитьори, един барман и един готвач, ще се обучават в ресторант „Меаца“ в Кърджали, за да заработят в новия салон, който ще бъде открит до няколко дни. 

„Основни правила при сервиране и приготвяне на храната. Как да съчетават напитките с храната, как да комуникират с госта“, обясни пред 24rodopi.com Георги Гарабедян, консултант – обучител на групата от Молдова и в същото време преподавател в Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Кърджали.

Наемането на чужди граждани се налага поради дефицита на работна ръка. Дори обучените кадри от професионалните гимназии намират препитание извън страната.

„Аз, като преподавател в професионална гимназия, мога да кажа, че недостигът на кадри е сериозен. Примерно, тази година се дипломираха не повече от 14 готвачи и те всички заминават в чужбина при родителите си и ще работят в ресторанти, но на Запад“, посочи Гарабедян.

Едно от новите попълнения в ресторант „Меаца“ е Валиджон, който е готвач.

„Предложиха ми работа в ресторанта. Той е много интересен, менюто е голямо, градът е красив и реших да пробвам. Засега ще остана за три месеца, да видя дали ще ми хареса и тогава може да продължа за по-дълго“, обясни мъжът от Молдова, който  работи като готвач вече няколко години.

А самият ресторант предстои да предложи нещо различно. 

„Има ново меню, което е доста преформатирано. Сервитьорите са улеснени откъм ястия. Не са толкова натрупани. Преобладаващата част ще са пицата на пещ, морските дарове, рибата, Меаца кюфтето разбира се, и салатите, които са ограничени като брой“, посочи консултантът, обучаващ персонала от Молдова.

Официалното откриване на новия салон ще бъде следващата сряда, като в кухнята освен Валиджон, ще има попълнения и от… Италия.

И в други заведения в града край Арда очакват чужденци. Някои от инвеститорите в строителството също разчитат на внос на кадри.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0