ВИДЕО репортаж: Влакчето стана на 58 години и… коронавирусът го „извади от релси“

ВИДЕО репортаж: Влакчето стана на 58 години и… коронавирусът го „извади от релси“

Детското влакче в парк „Простор“ в Кърджали ще навърши 58 години на 30 септември. Десетилетия наред, умаленото копие на

Детското влакче в парк „Простор“ в Кърджали ще навърши 58 години на 30 септември. Десетилетия наред, умаленото копие на истинска влакова композиция, първото по рода в страната, е една от най-големите атракции за децата и гостите на родопския град. Днес, в „Простор“ се виждат само релсите, влакчето от месеци го няма. Прибрано е за съхранение от фирмата, която го стопанисва, а причината е коронавирусът и предприетите срещу разпространението му мерки.
То е част от нашето детство и историята на града, казват стари кърджалийци, които с умиление си спомнят и се връщат назад във времето.
„Возил съм се, да съм бил на 7-8 години, сега карам 66-ата. Имаше толкова много деца, беше голяма радост. То нямаше друго за децата тогава. Такава навалица не можете да си представите. Чакаме и пак, по 10 пъти се качваме“. „Много хора имаше и кондуктор даже, с една такава типична за машинист шапка. Беше интересно. Чакахме по половин – един час, за да се качим. Сега не работи, но пък важното е, че моите внуци се качиха. Значи аз, моите деца и внуците сме се возили на това влакче. Три поколения“, разказват с усмивка спомените си от онова време възрастни мъже.
Детската железница потегля за първи път на 30 септември през далечната 1962 година. Построена е по проект на инж. Валентина Йочкова, за изграждането й са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките, с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините, са преустроени в купета.
Максималната експлоатационна скорост на влакчето е 4 км/час. Обиколката – 20 минути. Съставено е от локомотив и два вагона, капацитетът – от около 25 места. Дължината на релсите е 1210 метра.
След около три десетилетия, детската железница за първи път е закрита в края на 90-те години. На 7 септември 2006-та е възстановена, а от октомври 2016 г. до август 2017 г., има кратко спиране поради повреда на локомотива. 2020-та, коронавирусът и мерките са причината влакчето, приютило хиляди детски усмивки, отново да бъде прибрано.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0