ВИДЕО репортаж: Ветеранът от ужасната война: Мина ни събори, другарят ми остана на място…

ВИДЕО репортаж: Ветеранът от ужасната война: Мина ни събори, другарят ми остана на място…

Последният ветеран от Втората световна война в Кърджали. 98-годишният Нико Костов е видял ужасите в разрушена Европа…Войната го з

Последният ветеран от Втората световна война в Кърджали. 98-годишният Нико Костов е видял ужасите в разрушена Европа…

Войната го заварва докато отбива военната си служба. Постъпва в казармата на 15 септември 1943 г. Година по-късно е мобилизиран, едва на 21 години.

„На 22 септември 1944 година заминах от казармата в Ямбол на фронта. Там бях три месеца и три дни. На 25 декември, при една от атаките на село Грабово в Хърватия, бях ранен от германците. Падна мина наблизо, събори ни вълната на лявата страна. А другарят ми, с който бяхме, едно парче го улучи във врата и остана на място, убит“, разказва за онези страшни дни на войната пред 24rodopi.com Нико Костов.

Надвечер го изтеглят и прибират в плевня, обособена за ранените войници. Едно от нещата, запечатало се в спомените му обаче, е ужасният студ…

„Сняг имаше три-четири пръста. Беше ужасно студено. В окопите, на някои момчета им замръзнаха краката. А бе, страшна работа. Докато си приказваме вечерта с даден другар, излезем на другия ден, върнем се, него го няма“, си спомня с печал ветеранът.

Един от тези бойни другари, Нико не може да забрави и до днес.

“Имах един близък от нашето село. Той беше запасняк, казваше се Лазар. Каза ми: „Нико, ако те убият, за теб ще плачат само майка ти и баща ти, а за мен ще плаче и жена, оставих бременната ми съпруга“. За зла участ, на 23 декември, към 8 часа, видях Лазар убит. Те го писали по-късно, че е в неизвестност. След време баща му и майка му ме намериха в Сливен, в болницата, и аз им казах, че Лазар е убит“, допълва разказа си Нико Костов.

След раняването му при село Грабово е изтеглен от фронта. 

“Лежах първо в град Рула, Хърватия. От там ни преместиха в България във военната болница в Сливен. Като оцелях, след операцията ме върнаха в казармата, не ме освободиха. Като навърших двете години там, на 15 юни 1945 година, се уволних“, разказва мъжът.

Нико Костов е пенсионер вече 44 години. Единственият му останал жив боен другар живее в Елховско.

По повод Деня на победата над хитлерофашизма, кметът на Кърджали Хасан Азис гостува на Нико Костов. Той изрази уважението и благодарността си и му връчи парична награда. Хасан Азис обеща да му осигури и превоз, ако реши да посети единствения му останал жив боен другар.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0