ВИДЕО репортаж: Веригите и локдаунът смачкаха пазарджии: Има дни и без лев оборот!

ВИДЕО репортаж: Веригите и локдаунът смачкаха пазарджии: Има дни и без лев оборот!

Спад от над 60% в оборотите отчитат търговци на промишлени стоки на пазара в Кърджали. Работата е намаляла драстично.„Има дни, в


Спад от над 60% в оборотите отчитат търговци на промишлени стоки на пазара в Кърджали. Работата е намаляла драстично.

„Има дни, в които нямаме и лев оборот“, твърдят пазарджии. Положението е сериозно. Основните клиенти са гурбетчиите, а в момента ги няма. Местните пък, почти не пазаруват. Затварянето на училища и детски градини, също се е отразило, посочват търговци. Хората рядко купуват дрехи и обувки. Последиците са налице, вече има и затворени обекти. Това се предимно търговци, ползвали помещения под наем. 

Що се отнася до Пазара на производителите, ситуацията е идентична. Макар да става въпрос за плодове и зеленчуци, продажбите и тук са спаднали сериозно. „От октомври насам, от около шест месеца, работим само за наеми“, казват пазарджии. Печалбата е минимална, често дори се принуждават да свалят цените на стоките под допустимите, за да могат да продадат продукцията си. По думите им обаче, не само локдаунът е причина за това, а и големите вериги, които според тях подбиват цените им. „Имаме колеги, които се отказаха и потърсиха препитание зад граница“, допълват още търговците в Кърджали.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0