ВИДЕО репортаж: Венци, цветя, почит – без шествие и гвардейци, но пък с… чалга от панаира

ВИДЕО репортаж: Венци, цветя, почит – без шествие и гвардейци, но пък с… чалга от панаира

Празникът на Кърджали бе по-различен от всякога. Представители на различни институции и училищата в града показаха своята почит към гер


Празникът на Кърджали бе по-различен от всякога. Представители на различни институции и училищата в града показаха своята почит към героите.  Пред паметника на генерал Васил Делов и паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени венци и цветя от кмета на общината Хасан Азис и заместника му Катя Митовска.

„21 октомври за всички нас е скъпа и вълнуваща дата, защото с нея през 1912 година започва истинската история на Кърджали и Източните Родопи. В този смисъл, за нас, хората от този град, 21 октомври се съизмерва с големите дати от националната ни история“, посочи в словото си кметът Хасан Азис, който поздрави кърджалийци със 108 години от освобождението.

Общинските съветници на ПП ГЕРБ, активисти на партията и областният управител Никола Чанев почетоха паметта и делото на Освободителите, върнали града ни на картата на суверенна и независима България преди 108 г. В Деня на Кърджали те поднесоха цветя и венци в знак на признателност пред паметника на ген. Васил Делов и паметника на Освободителите в Градската градина. Венци бяха поднесени и от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Деня на Кърджали бе почетена и една личност, насочила световното внимание към този малък град. Откривателят на таланти, авторът на десетки книги и научни публикации, математикът Вълчо Милчев. Той получи златен герб на общината и грамота, които бяха връчени лично от кмета на Кърджали Хасан Азис.

Въпреки празничната програма, противоепидемичните мерки заради Ковид-19 лишиха града от традиционното шествие  на учениците, както и музикалните изпълнения на децата. Това определено бе усетено от хората.

„Тържествеността я създават хората, но днес те липсват в голяма степен, а какво беше предишни години… Разликата е огромна!“, коментираха кърджалийци.

Разликата в празничната атмосфера бе допълнена и от попфолк ритмите, идващи от намиращия се наблизо панаир, които на моменти доста осезаемо озвучаваха мястото около паметника.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0