ВИДЕО репортаж: „Бях вътре със снахата и внучетата…, чу се шум и тополата се стовари!“

„Аз бях вътре, правих чушки. Изведнъж излезе вятър и се чу шум. Помислих си, че става земетресение. Излязох на двора и видях парчета от дървото. А вът

„Аз бях вътре, правих чушки. Изведнъж излезе вятър и се чу шум. Помислих си, че става земетресение. Излязох на двора и видях парчета от дървото. А вътре, като зърнах тавана, стана ми лошо и започнах да рева“.

Това разказва Хайрие Мюмюн, един от собствениците на къщата, върху която се стовари огромна топола. Дървото падна при бурята в четвъртък, на улица „Юмер Лютви“ в района на пазара в Кърджали. Бетонната ограда на имота е съборена, част от покривната конструкция и стената на къщата – сериозно нарушени. Като по чудо няма пострадали, но хората са в шок.

При падането на дървото Хайрие е в дома си, заедно със снаха си и двете внучета.

В двора и по покрива на къщата продължават да лежат огромни части от ствола на тополата. Сега, притесненията им са свързани с факта, че отсреща се извисяват още дървета.

„Големи са тополите, изкривени и стари на по 50 години най-малко. Не можем да спим спокойно тук вече. А ние сме събирали левче по левче, за да я построим тази къща, не сме богати хора“, казва и мъжът на Хайрие-Метин.

От отдел „Опазване на околната среда“ в община Кърджали вече са изпратили група, която е огледала мястото.

“Експерти извършиха незабавна проверка и установиха 12 броя полуизсъхнали тополи. Издадено е разрешение №75 от 27 август за отсичането им по поречието на дерето, край което се намират. Веднага ще бъдат задействани нещата. Фирмата сигурно вече е там и прави оглед, за да прецени как техниката ще влезе, за да ги отсече“, обясни Веселина Танчева, началник отдел „Опазване на околната среда“ в община Кърджали.

Отговорът на въпроса, защо се е стигнало дотук е: „Периодично ние извършваме огледи, но първостепенно значение имат обществените места, където има най-голям поток от хора. До момента не сме получавали сигнал от ул.“Юмер Лютви“, където се намират въпросните дървета“, пояснява още Танчева.

Очакванията са в най-кратки срокове опасните тополи да бъдат отстранени, за да се избегнат в бъдеще подобни инциденти.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0