ВИДЕО репортаж: Библиотеката в Кърджали апелира: Да спасим 50 000 книги!

Много поколения са пораснали с книгите на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали. Шест десетилетия ку

Много поколения са пораснали с книгите на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали. Шест десетилетия културната институция отдава знания от страниците на хиляди томове литература. Днес, тя има нужда от помощ, за да ги съхрани, да ги спаси и в същото време да се превърне в притегателен център за малките и големи любители на писаното слово. Надеждата това да се случи,е чрез финансиране, споделя директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.
„Да намерим финансиране и да започнем да освежаваме сградния фонд. На първо място да сменим покривната конструкция, която за съжаление тече и уврежда вече част от нашата сграда и последния етаж от библиотеката“, посочи Кехайова.
Дограмата също е овехтяла и е належащо да бъде подновена. Най-сериозният проблем обаче е този с хранилището. То се намира на приземния етаж и при всеки дъжд се наводнява. Това е довело до тревожни последици.
„Там съхраняваме над 50 000 броя книги, които, за съжаление, вече са болни и заразени. С гъбични инфекции, които се предават изключително бързо върху хартията. Това е един проблем, с който аз се сблъсках и всички трябва да се справим“, сподели Кехайова.
Библиотеката ще разчита на помощта на общината и Министерството на културата. Апелира и към всички органи и институции да помогнат, за да се опази фондът и сградата.
„Вярвам, че имаме шанс да успеем да обновим сградния фонд, да освежим помещенията, заемните, читалните и тогава интересът към книгата ще се увеличи, защото средата е важна“, допълва още директорът на библиотеката.
Амбиция, родена от желанието този храм на знанието да пребъде в полза и на идните поколения…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0