ВИДЕО репортаж: Аптеките – изчерпани, щаб в болницата, в Спешното ще си шият маски сами…

ВИДЕО репортаж: Аптеките – изчерпани, щаб в болницата, в Спешното ще си шият маски сами…

Оказва се, че противовирусните препарати са на свършване, маски няма, дезинфектанти няма. Това всява още по-голямо напрежение. Ако и

Оказва се, че противовирусните препарати са на свършване, маски няма, дезинфектанти няма. Това всява още по-голямо напрежение. Ако има възможност, чрез БЧК или друга институция, да се осигурят маски на населението. 
Това обявиха представители на аптечния сектор по време на Областния съвет, който заседава за мерки срещу коронавируса. “Всекидневно говорим с доставчици, няма налични. В краен случай ще почнем да шием маски и това е“, посочи началникът на Спешна помощ д-р Атанас Митков.
„Към всички здравни заведения и джипита са изпратени инструкции за поведение при наличие на пациент, пристигнал от Италия или Китай. Тези хора трябва да уведомяват личния си лекар, но по телефона“, посочи шефът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.
В Многопрофилната болница „Д-р Ат.Дафовски“ в Кърджали също има създадена организация.
„В момента се подсилва секторът, който трябва да бъде осигурен за изолация, защото в това отделение в момента има и други болни. Освен това, в самата болница е сформиран оперативен щаб от лекари от Спешното и Инфекциозното отделение, които ще имат задачата да контролират цялата организация по пациентопотока“, съобщи проф.д-р Тодор Черкезов, директор на кърджалийската болница.
Областният управител Никола Чанев заяви, че мерки за денонощен мониторинг на границата с Гърция ще бъде поискан веднага.
„Днес ще изпратим искане до Националния щаб и „Маказа“ да бъде включен в този 24-часов контрол, който се упражнява на определени ГКПП-та. Когато бъдат доставени термокамерите, вече са поръчани 100 такива за всеки един от граничните пунктове, този проблем ще е решен. Но засега ще е само с наличие на здравни специалисти, които с безконтактни термометри да следят за съмнителни случаи с повишена температура“, посочи Чанев.
Стана ясно още, че при нужда, кърджалийската болница ще снабди медиците от ЦСМП с предпазни средства, тъй като здравното заведение имало достатъчно количество за по-дълъг период.
Междувременно бе поискано от Общините да ограничат доколкото е възможно мероприятията на открито с цел по-голяма безопасност.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1