ВИДЕО репортаж: Алтернатива! Бай Идриз отглежда „еврейска ягода“, килото е 40 лева!

ВИДЕО репортаж: Алтернатива! Бай Идриз отглежда „еврейска ягода“, килото е 40 лева!

Вероятно не са много хората, които са чували или опитвали от плода физалис. Малко познат у нас, но вкусовите му и здравословни ползи от

Вероятно не са много хората, които са чували или опитвали от плода физалис. Малко познат у нас, но вкусовите му и здравословни ползи отдавна са известни отвъд океана. 66-годишният Идриз от джебелското село Овчево обаче от няколко години се занимава с отглеждането на еврейската ягода, с чието наименование е известен още този плод от семейство картофови.

“Ние го взехме преди 6-7 години от мой приятел от Пловдив. От тогава насам и плод, и разсад развъждам. Да има и за други хора, които искат да им дам. Трудно се отглежда и цъфти. Май месец се сее, много е нежно, но като се хвана разсадът, само вода иска“, обяснява ентусиазирано възрастният мъж.

Нещо повече, Идриз събужда интереса към културата в района.

“От няколко години продавам. Хората го научиха вече и всеки започна да си гледа в двора по 3-4 корена“, посочва мъжът от Овчево.

Според производителя на този рядко срещан плод у нас, заради целебните му свойства, се продава добре. Цената в големите вериги, където също може да се намери, варира около 35-40 лв за килограм. Той обаче го продава така: 160 грама за 2 лв.

“На ден, 1-2 килограма продавам. Някой път като си дойдат  от Германия, Швеция хората, познават плода, и също купуват“, казва запаленият градинар.


В действителност, няма нещо, което да липсва в градината на Идриз-чушки, домати, патладжани, зеле, царевица, краставици, цветя, подправки и пр. Освен физалиса обаче, впечатление правят и тиквите, които са с доста сериозни размери.

“Тази година имам тикви, повечето от които са по 20 и повече килограма едната. А размерът, той зависи от грижата и копаенето!“, посочва стопанинът.

Посветен изцяло на земята и своите насаждения твърди:

“Който не работи, бързо се разболява! Аз, това знам от моята прабаба и… работя, от земята не се отделям“, изрича 66-годишният мъж, допълвайки, че пенсията, заедно с това, което изкарва в градината, е напълно достатъчно и за него, и за съпругата му.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0