ВИДЕО репортаж: „Аз съм родител на дете със синдром на Даун…“

Доброволците към Българския младежки червен кръст в Кърджали изработиха артистични изделия с благотворителна цел. Тази година кампан

Доброволците към Българския младежки червен кръст в Кърджали изработиха артистични изделия с благотворителна цел. Тази година кампанията им е в подкрепа на родители на деца със синдром на Даун, посочи Виктория Георгиева от БМЧК.
„Проведохме ателиета за изработване на картички, цветя, различни артистични продукти, които ще раздадем, а всеки ще даде, кой колкото има възможност. Тези пари ще отидат за деца със синдром на Даун. На тях, поне в нашия регион, не им се обръща толкова голямо внимание, затова решихме ние да го сторим“, посочи пред екип на 24rodopi.com Виктория Георгиева.
За целта, младите доброволци ще посетят различни институции, сред които Областна и Общинска администрации, Регионалната здравна инспекция, Националния осигурителен институт и други.
Ванеса Радева е родител на дете със синдром на Даун. За нея, направеното от младите червенокръстци, означава много.
„Аз съм родител на дете със синдром на Даун, то е нашата слънчева душичка. Синдромът на Даун е нещо, за което тук не се говори достатъчно. Хубаво е да се знае, че съществуваме. Другите родители трябва да знаят, че не са сами, че има и други като тях и това е нещо, което може да се случи с всеки“, сподели кърджалийката.
Според Ванеса, родители като нея имат нужда от разбиране, подкрепа и приемане от обществото. Затова и средствата биха отишли за осъществяването на най-голямата им мечта – създаването на първия български даун синдром център.
Синдромът на Даун е най-честата генетична аномалия. Хората, които се раждат с нея, притежават една допълнителна хромозома, откъде идват както проблемите, така и уникалните им заложби. Те са наричани „слънчевите деца“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0