ВИДЕО: Недостиг на кислород, електрошок или отрови убиват рибата в яз. „Студен кладенец“?

ВИДЕО: Недостиг на кислород, електрошок или отрови убиват рибата в яз. „Студен кладенец“?

Рибата измира от промишлено замърсяване - твърдят рибарите, които днес са по бреговете на язовир „Студен кладенец“. Няко

Рибата измира от промишлено замърсяване – твърдят рибарите, които днес са по бреговете на язовир „Студен кладенец“.
Някои не изключват и бракониери да са използвали електрошокови приспособления.
Но пък всички са категорични, че екоинспекторите ще стигнат до извода, че десетки хиляди малки риби са измрели от недостиг на кислород и няма да открият източници на замърсяване.
Както вече 24rodopi.com писа, хиляди умрели риби изплуваха до бреговете на язовир „Студен кладенец“ тази сутрин в района на „Бентонит“.
„На линеен метър има над 100 риби. Вървиш, вървиш километри и пред теб има само умряла риба. Няма как да е електрошок. Токът бие в радиус от няколко метра. Бракониерите използват сонари, виждат рибата, и ако си струва, ако е голяма риба – сом или шаран около 15 кг, тогава пускат ток. Освен това, ако беше електрошок, щеше да има и малко по-големи мъртви риби“, коментира един от опитните рибари в района. Той е на мнение, че има промишлено замърсяване.
На репортерски въпрос дали е възможно рибата в язовир „Студен кладенец“ да е умряла от недостиг на кислород, отговаря: „Точно сега, когато от язовир „Кърджали“ през Водното огледало постоянно идва прясна вода, няма как да се отчете „нисък кислород“. Удобно е да се каже, че има липса на кислород, но реално няма маловодие. Вали всеки ден, от горния язовир постоянно изпускаха вода в последния месец“.
Илия Илиев, стажант-репортер.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0