ВИДЕО: На „Маказа“ сякаш е… краят на света, но ще тръгнем за гръцкото море през юли със „здравни паспорти“

На „Маказа“ сякаш е… краят на света. Видеото е заснето днес, 22 април 2020-та година. Но пък днес от Гърция долетя

На „Маказа“ сякаш е… краят на света. Видеото е заснето днес, 22 април 2020-та година.
Но пък днес от Гърция долетя и оптимистична новина. Въпреки пандемията, ще плажуваме от юли. Но за да преминем през ГКПП „Маказа“, трябва да сме си издали… „здравен паспорт“.
Туристическият сезон в Гърция може да бъде спасен поне отчасти тази година, но „здравните паспорти“ са вариант за допускане на гости по суша, море и въздух. Това каза ресорният министър Хари Теохарис пред телевизия „Скай“, цитиран от гръцки медии. Това е и темата на деня на групата „ГКПП Маказа – трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα)“.Туристите да се тестват за COVID-19 в собствените си държави, преди да потеглят за страната му, предлага министърът на туризма Харис Теохарис.
Такъв метод би дал възможност на властите да знаят здравния статус на туристите; най-голямото предизвикателство ще е да се реши „кой и как да влиза“ в Гърция. Първо обаче трябва страните в ЕС да постигнат съгласие за практиките за „безопасно влизане“, казва Теохарис. Решението още не е взето, но би могло да се приложи още това лято. В момента Теохарис очаква оценка от здравни експерти в страната за начина, по който би могла да се осъществи „реалистично“ подобна идея.
Каквото и да се реши, туристическият сезон вероятно ще е доста ограничен тази година – от юли до септември.
„Може да има известно търсене през октомври и може би дори ноември“, но това може да е тема на обсъждане едва след като основните въпроси бъдат решени. Не се очакват и гости от по-далечни дестинации като Съединените щати и Азия, продължи министърът.
Първо обаче е необходимо да се вземе окончателно решение за отваряне на хотелите по крайбрежието. Не е изключенето забраната за работата им, която в момента е в сила до 30 април, да бъде удължена.
Според Теохарис гръцката туристическа индустрия очаква спад между 50 (в най-добрия случай) и 75% тази година.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0