ВИДЕО: Легендата от САЩ`94 Емо Кременлиев: Футбол пред 40 000 души и как таксите замениха талантите

ВИДЕО: Легендата от САЩ`94 Емо Кременлиев: Футбол пред 40 000 души и как таксите замениха талантите

Малко след незабравимото американско лято през 1994 година, два от най-обичаните отбори в България-„Левски“ и ЦСКА, игра

Малко след незабравимото американско лято през 1994 година, два от най-обичаните отбори в България-„Левски“ и ЦСКА, играят един срещу друг в поредното дерби. На 23 септември „сините“ побеждават със 7:1. Този мач остава като един от най-запомнящите се. В него участие взима сегашният помощник-треньор на „Арда 1924“ Емил Кременлиев.
Ето какво споделя той за онзи мач и изобщо за футбола през 90-те…

30-40 000 на стадиона

„Мачът си го спомням. Тогава, такива бяха нещата, че в „Левски“ бе събрано едно поколение добри играчи. Това беше един от най-добрите отбори на „Левски“ в историята, докато това не можеше да се каже за ЦСКА. Футболът беше по-добър от сега, на по-добро ниво. Имаше и силен национален отбор, интерес към него. Спомням си, че на трибуните бяха 30-40 000 души. Тогава имаше хора, атмосфера, имаше и футбол. Не, че сега няма, но тогава мога да кажа, че бяхме наравно с отборите в Европа. Те дърпаха, ама и ние дърпахме и то си личеше. Тогава нямаше групи – Шампионска лига и Лига Европа, но ако имаше със сигурност много от отборите щяха да присъстват редовно. Доста млади играчи излизаха всяка година. Сега, финансовото състояние на много отбори не е добро, това се отразява и на футбола. Няма и такова количество добри, млади играчи както по онова време. Тогава бълваха отдолу, много. И за треньорите беше по-лесно, а за зрителите по-интересно“, коментира за 24rodopi.com легендата от САЩ`94 Емо Кременлиев.
А днес, броят на феновете по трибуните е показателен за нивото на най-популярната игра у нас.
„Скоро не съм виждал мач в България да събере 15 хиляди на стадиона, тъжно е. А това бяха марки, еталон. Смело мога да кажа, че ние тук, в Кърджали, събираме повече зрители, отколкото се събират на мачове на ЦСКА и Левски“, споделя Кременлиев.

Тъжната истина – големите пари в спорта убиха част от емоцията…

„Със сигурност я убиха в България. При нас много от нещата са криворазбрани, докато в Англия, Германия, Италия има големи пари, много по-големи от тук, но трибуните там са пълни и има футбол“, казва легендарният защитник.

Бъдещето…

„Нито розово, нито пък ще изпадна в песимистични настроения, че футболът ще свърши. Футбол ще има. Има епизодични избухвания, но като цяло нещата са много дълбоки. В последно време се строят бази, има школи, но все още е объркано. Повече спортуват децата на родители с възможности, а тези деца в много от случаите нямат този характер, хъс. То, вали сняг, а за тях все едно валят камъни и се чудят как да играят в такова време. Едно време беше така – няма такси, всички играят, треньорът се чуди кой да избере, на кой да каже да не идва утре на тренировка, заради това, че има толкова добри момчета, добри състезатели. А сега се чудиш кой да привлечеш, за да плати таксата, за да можеш да изкараш заплатата на треньора“, обрисува тъжната картина Емо Кременлиев.
Един разказ от първо лице за футбола преди, за емоциите, които „взривяваха“ хиляди по трибуните в България…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0