ВИДЕО: Караянчева: Винаги сме чували протестиращите, стига да не пречат на другите!

ВИДЕО: Караянчева: Винаги сме чували протестиращите, стига да не пречат на другите!

Председателят на Народното събрание откри паметник на Момчил войвода в Златоград „По повод предложението за свикване на Вели

Председателят на Народното събрание откри паметник на Момчил войвода в Златоград

„По повод предложението за свикване на Велико народно събрание, предстоят преговори за събирането на подписи. Вторник започват, с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с парламентарната група на ГЕРБ. Що се отнася до протестите, ние винаги сме чували хората, когато протестират, стига да не пречат на другите граждани, защото всички имат права, но аз виждам, че младите хора изчезнаха от този протест“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод случващото се в страната. Това, тя направи от Златоград, край границата с Гърция, където присъства на откриването на паметник на Момчил войвода.
На церемонията по откриването на монумента бе отслужен водосвет от архимандрит Висарион. Събитието е част от културния календар на община Златоград за 2020 година, посветено на „Годината на Момчил юнак“. Свързано е с отбелязването на 675 години от гибелта на Момчил войвода, останал в историята като неустрашим и свободолюбив пазител на българската земя, осмелил да се опълчи на ранното османско нашествие на Балканите. Именно поради тази причина го наричат още „Родопският цар“ и закрилник на хората от планината.
„Да се помни от поколенията, че години назад е имало владетел, който олицетворява обединението. Откриването на паметника му се случва точно в този момент, в който сме свидетели на разделяне на обществото. Смятам, че имаме нужда от примери като Момчил“, каза в словото си Мирослав Янчев, кмет на Златоград.
„Днес, почитаме една знакова историческа личност, един епически герой – владетелят на Родопите! Ние го правим не само на думи, но и с този прекрасен паметник“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
За историците, мястото на откриването на паметника не е случайно.
„Тук, именно на това място, на което стоим, са минали неговите героични войници. А първият град, който завоюва и става негова столица е Ксанти“, разказа археологът Николай Овчаров.
Как премина церемонията по откриването на паметника и какво казаха официалните лица, вижте във видеото:

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: