ВИДЕО: Казаха „Сбогом!“ в последния ден на август! Посланието им: Зимата няма да е сурова!

В последния ден на август. Като часовници са. Биологичен ритъм, превърнат в календар. Тръгват си в края на август. Ако отлетят по-рано, чака ни сурова

В последния ден на август. Като часовници са. Биологичен ритъм, превърнат в календар. Тръгват си в края на август. Ако отлетят по-рано, чака ни сурова зима – казват го старите хора.

Хиляди щъркели кръжат над морето. Преброяването явно е минало добре. Всички са там и потеглят. Казват сбогом на оределите откъм туристи плажове под тях и се отправят на дългия полет. До следващата пролет. Плажове, градове, села сякаш осиротяват без тях. Лястовичките също потеглиха.

Раздялата с птиците е като раздяла с така любимото лято…

Стотици щъркели завихриха прощален танц в небето над Несебър, Равда и Поморие на 31 август. После се насочиха към Бургаското езеро, където ще срещнат други хиляди, които пристигат от различни региони на България и други европейски страни. И ще отлетят заедно към топлите южни страни.

През територията на България минава основният миграционен път „Виа Понтика“. Страната ни е една от ключовите за предвестниците на пролетта и през нея минава голяма част от популацията им, гнездящ в Европа.

Тръгват си на 31 август, по-късно от туристите, които счупиха всички възможни рекорди на българското Черноморие това лято. Сиреч, зимата няма да е сурова!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0