ВИДЕО: „Един доволен турист ще доведе петима нови“ – ноу-хау от… Кирково!

ВИДЕО: „Един доволен турист ще доведе петима нови“ – ноу-хау от… Кирково!

От периферия Кирково вече се очертава като един от центровете на туризма в Източните Родопи. Седем години след отварянето на гранич

От периферия Кирково вече се очертава като един от центровете на туризма в Източните Родопи. Седем години след отварянето на граничния пункт „Маказа“ в родопската община са концентрирани 44 на сто от местата за настаняване в цялата област. Общо 19 са хотелите и вилните комплекси в района, а леглата над 400. Всеки четвърти турист през юли в региона пък е посетил и нощувал в Кирково. Само за първите 15 дни на август броят на туристите в местата за настаняване е бил 4 437 души.
Само в комплекс „Романтика“, на пътя за „Маказа“, през юни са отчели 1 450 нощувки, а през юли – 1 950. Август се очертава месец на рекордите, както в „Романтика“, така и в „Ранчото“, „Кремен“ и други места за настаняване в област Кирково.
„Близостта с граничния пункт е от голяма полза. Имаме различен профил туристи. Едни нощуват преди да тръгнат рано сутринта за Гърция, избягвайки опашките, други пък просто прекарват цялата си почивка тук – нощуват далеч от жегите, а през деня отскачат на плаж до най-близките курортни селища при съседите. Трети използват всички възможности за риболов и опознавателни преходи до различните туристически места в региона. През тази година ситуацията бе по-различна заради затворената граница, но с това пък спечели вътрешният туризъм. Много хора дойдоха, видяха, останаха очаровани и доволни. Това ще означава още по-голям наплив и догодина. Механизмът е много прост – един доволен турист ще доведе нови петима“, посочват собственици на хотели и къщи за гости в родопската община.
В същото време стотици гърци използват общинския център като „евтиния мол при комшиите“.
След 2013-година, когато ГКПП „Маказа“ бе отворен, цените на имотите в Кирково пък скочиха около пет пъти. Приблизително и от тогава започна бум на изграждането на хотели и къщи за гости. Стратегията на Общината за развитие на туризма и новите инициативи – станалият традиционен Фестивал на чушката, възстановяването на водениците и превръщането на Шумнатица в „раят на качамака“, популяризирането на Джамията на 7-те девойки в Подкова извън граница и други, ускориха процеса на инвестиране в градеж на хотели и вили.
Комплексите примамват с ниски цени за нощувки, близостта с гръцките плажове, както и всички културни забележителности в Източните Родопи. В много от тях вече има резервации за август догодина…
24rodopi.com
„Короната“ разкри потенциала на региона! Родопите печелят по 2 451 лева на час от туризъм!“ – четете в следващия брой на вестник №1 в региона „Родопи voice“!
Комплекс „Ранчото“:

Хотел „Кремен“:

Комплекс „Романтика“

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: