ВИДЕО: В Кърджали искаме да дадем друг знак – знакът на единството, на инсанлъка, на силата на традицията!

ВИДЕО: В Кърджали искаме да дадем друг знак – знакът на единството, на инсанлъка, на силата на традицията!

Тогава, когато в нашата родина България, хората се разделят на леви и десни, и на каквито признаци се сетите. Когато застават едни с

Тогава, когато в нашата родина България, хората се разделят на леви и десни, и на каквито признаци се сетите. Когато застават едни срещу други, в Кърджали искаме да дадем друг знак – знакът на единството, на инсанлъка, на силата на традицията.
Това заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис в приветствието си към всички, дошли на пазара, за да отбележат Деня Ашуре. Той се провежда за 14-та поредна година, но този път премина при мерки за сигурност заради пандемията от коронавирус.
Ашурето за 2 000 души бе предварително налято в кутии за еднократна употреба и запечатано. На присъстващите се раздаваха и маски, за да се спазят противоепидемичните мерки.
По традиция на празника присъстваха и представителите на религиозните общности – главният мюфтия Фикри Сали, районният Бейхан Мехмед и отец Петър Гарена.
„Присъствието тук, на представителя на християнската общност отец Петър Гарена е показателно, че сме единни и никога в Кърджали не сме се поддавали на провокации“, каза Фикри Сали. Отец Петър от своя страна заяви: „В такова време, болестно живеем, в което има коронавирус, но ние не обичаме короните. България нито е монархия, нито султанлък, а специално нашия град се управлява от инсанлъка, от човещината“.
Празникът Ашуре, символизиращ толерантността, мира и разбирателството, днес отново събра на едно място множество мюсюлмани и християни.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0