Вежди Рашидов се отказва от парламента, „телефонен приятел на Пеевски“ иска да е №1 в 9 МИР, депесари се молят на Доган за „тройка“

Вежди Рашидов се отказва от парламента, „телефонен приятел на Пеевски“ иска да е №1 в 9 МИР, депесари се молят на Доган за „тройка“

Без почетния гражданин на Кърджали Вежди Рашидов в новия парламент. Кърджалийците в 46-ото Народно събрание вероятно ще бъдат по-малко


Без почетния гражданин на Кърджали Вежди Рашидов в новия парламент. Кърджалийците в 46-ото Народно събрание вероятно ще бъдат по-малко от кърджалийците, които бяха депутати за по-малко от месец в 45-ото НС.

Това са политическите новини, които се анонсират от партиите броени дни преди крайния срок за регистрация на кандидатските листи в районните избирателни комисии.

Вежди Рашидов няма да бъде 4-ти в листата на ГЕРБ в Пловдив, което избираемо място предвиждаше за него лидерът Бойко Борисов. Скулпторът, който наскоро претърпя катастрофа, се отказал да участва на изборите.

„Листата на ГЕРБ в Пловдив е готова, като се очаква тя да бъде регистрирана в РИК – 16 в неделя. Най-голямата изненада е включването на четвърто място на младия активист на партията Пенчо Малинов. Той бе председател на младежката организация на ГЕРБ, като два мандата бе общински съветник. Той ще заеме мястото на Вежди Рашидов, който се е отказал да участва на изборите“, пише „Трафик нюз“. От юли 2009-та Рашидов е в активната политика, става депутат и министър на културата от ГЕРБ. Наскоро пък влезе в националното ръководство на формацията на Бойко Борисов.

7 кърджалийци бяха в 45-ото Народно събрание, като след 11 юли е възможно техният брой да бъде намален.

ДПС вкара трима от 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район – Мукаддес Налбант, Байрам Байрам и Адлен Шевкед. Цвета Караянчева спечели 4-тия мандат, но петият в 9 МИР бе „подарен“ от системата „Хеър-Ниймайер“ на видинчанин, който живее в София, и който спечели едва 787 гласа като водач на листата на „Изправи се! Мутри вън“.

Реално петият кърджалиец в 45-ото НС се оказа Рашидов, а шестият – изненадващо попадналият в пловдивската областна листа на „Има такъв народ“ джебелчанин Танер Кадир Тюркоглу. В „кърджалийското лоби“ в парламента в последните години се включва и Николина Ангелкова, която бе в листата на ГЕРБ в София – област.

И на 11 юли, когато ще се проведат парламентарните избори, ДПС има гарантирани три мандата в 9-ти МИР, но изхождайки от факта, че Мустафа Карадайъ ще бъде водач, на този етап е сигурно парламентарното присъствие на само… „един и половина“ кърджалийци. За Налбант е коректно да отбележим, че момчилградчанката живее в София повече от 12 години, докато „Байрам Байрам е 100-процентов кърджалиец“, както го определят от Младежко ДПС. За да има трима кърджалийски депесари, местните ще се надяват почетният председател на партията Ахмед Доган да реши: Карадайъ – депутат от Шумен!

На този етап е сигурно, че Мукаддес Налбант и Байрам Байрам ще бъдат на избираеми места, но не е изключено след завръщането от Турция на партийния председател Мустафа Карадайъ да има изненадващи промени в листата.

Цвета Караянчева от ГЕРБ е най-близо до 4-тия кърджалийски мандат, но БСП и „Има такъв народ“ също имат реални шансове. Левицата залага на чуждия за региона журналист Велизар Енчев, очаква се ИТН също да впише некърджалиец за водач. За №1 в ИТН в 9 МИР се натиска и джебелчанинът Танер Кадир, който е нежелан от структурите на ИТН в област Пловдив като парашутист. Местните активисти вече го определят като „един голям балон, който в предишната предизборна кампания се хвалеше, че по всяко време може да звънне на Делян Пеевски или Ахмед Доган“ (още от разкритията на ДОСТ за фирмите, паспортите и имената на джебелчанина – четете по-късно тук).

На снимките: Пак ще има маски, пак Карадайъ и Караянчева, но този път в кърджалийските листи няма да присъстват Петя Михалевска и Хасан Азис. И, разбира се, гласуването в големите секции ще е машинно.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0