Васил Георгиев: Народът дава, властта само разпределя! Средствата не трябва да пълнят чекмеджета

Васил Георгиев: Народът дава, властта само разпределя! Средствата не трябва да пълнят чекмеджета

Васил Георгиев e магистър по право и тюркология. Преподавал е в Учебния център на Главно управление „Митници“. Бил търговск

Васил Георгиев e магистър по право и тюркология. Преподавал е в Учебния център на Главно управление „Митници“. Бил търговско аташе в посолството на страната ни в Република Турция с ранг първи секретар. Изпълнителен директор е на голяма международна компания за Република Турция и Северна Македония.

Васил Георгиев е водач на листата на „Има такъв народ“ в Кърджали.

Защо човек с Вашия опит и успехи се включва в политическия живот?
-Въпреки, че звучи клиширано – политиката е вид управление. Достатъчно дълго сме били в управлението както на държавни, така и на частни структури. Смятам, че е дошъл моментът, в който трябва да дадем част от това, което сме придобили и усвоили като експертиза и управленски опит. Защото искаме да видим промени в начина на управление на страната и най вече в посоката, в която се развива. Искаме децата ни да живеят в една нормална европейска държава. Това може да стане само ако променим модела на управление. В момента българската държава се управлява по начин, по който се обслужват краткосрочни партийни и корпоративни интереси, особено в последните месеци. И това трябва да спре ВЕДНАГА! Щетите които се нанасят в момента, трудно ще бъдат поправени за години напред.

Коя е Вашата лична кауза?
-Промяна, която да даде възможност на всички граждани, независимо къде се намират по света, да гласуват. Тази възможност ние виждаме не само чрез електронното гласуване, възможно е гласуване по пощата и др. Българските граждани, които живеят в Република Турция, имат право на глас, и е важно да могат да го упражнят, както и милионите ни съотечественици по света, независимо за кого гласуват. Законите трябва да са еднакви за всички и да се прилагат за всички. Никога не сме делили хората по етнос, образование, пол или какъвто и да е друг признак. Промените ще доведат до възможност на всички да гласуват, а повишаването на избирателната активност обезсмисля купуването на гласове, манипулирането на вота и т.н.

Какво според Вас е необходимо, за да се намали нивото на корупцията в България?
-На всички е ясно, че обществото иска промяна. На всички нива се обсъжда борбата с корупцията, желанието за нов морал и законност в управлението на страната.

Важи ли това за политическите партии от последните 10 години?
-Независимо, че те говорят най-много за промяна, през последните 10 години виждаме едни и същи лица в политиката. Аз лично не вярвам, че за 30 дни или за една година такива политици са осъзнали, че трябва да се направи промяна. 10 или 15 години те са участвали в политическия живот, гласували са сегашните закони, „борили“ са се с корупцията. Резултатът от тяхната работа е сегашното състояние на здравеопазването, на образованието инфраструктурата, държавните поръчки, развитието на регионите. Постоянно се говори за повишаване качеството на живот на работещите и на пенсионерите. Този „дал“, онзи „направил“. Никой политик не е направил пенсиите каквито са, или заплатите каквито са, те са функция на общото състояние на икономиката. Трябва на всички да стане ясно, че никой не дава. Дава българският народ. Той дава, а управляващите преразпределят съгласно законите и обществения интерес. Затова и основният проблем е в разходването и управлението на публичните средства. Оттук тръгва и корупцията, която се генерира от грешния модел на преразпределяне на тези средства. Тези средства трябва да правят живота на хората по-добър, а не да пълнят партийни каси, чекмеджета и офшорни банкови сметки.

Като човек от бизнеса, къде виждате най-големите проблеми в бизнес средата?
-Българският бизнес е доказал, че е жизнен, че е можещ. Неслучайно повечето българи в чужбина успяват, защото го правят по ясни правила. Правила, които от години не се променят. Безспорен факт е, че най-големите инвеститори у нас са именно емигрантите. Но най-важното за бизнеса е да се развива в една яснa и прогнозируема среда, по ясни правила, по една стабилна, независима съдебна система, която да защитава неговите права. Да се развива в среда, в която ще бъде намалена административната тежест и не на последно място-държавна подкрепа. Не тази, която и сега получават големите компании, а подкрепа за средния и най-вече за малкия бизнес. Държавата не трябва да се меси, трябва да има конкурентна среда, правилата за всички да са еднакви.

Решаващият глас си ТИ!

ПП”Има такъв народ” №29 в интегралната бюлетина

Купуването и продаването на гласове е престъпление

COMMENTS

WORDPRESS: 0