Васил Георгиев, водач на листата на ПП „Има такъв народ“: Изчегъртват се корупционни практики, не хора

Васил Георгиев, водач на листата на ПП „Има такъв народ“: Изчегъртват се корупционни практики, не хора

  Васил Георгиев е водач на листата на ПП „Има такъв народ“ за 9-и МИР Кърджали. Магистър от СУ „Климент Охр

 

Васил Георгиев е водач на листата на ПП „Има такъв народ“ за 9-и МИР Кърджали. Магистър от СУ „Климент Охридски“ в специалностите „Право“ и „Тюркология“, завършил е и Стопанската академия „Д. И. Ценов“ – Свищов в специалност „Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол“. Георгиев има преподавателски опит в Учебния център на Главно управление „Митници“ и забележителна дипломатическа кариера като търговски аташе на Република България в посолството в Република Турция с ранг първи секретар. В момента е Изпълнителен директор на голяма международна компания за Република Турция и Северна Македония. 

 

-Мотото на кампанията на ПП „Има такъв народ“ е „Време е за ДРУГО!“. Какво влагате в него?

-В думата „друго“ включваме решителност при налагане законност и морал в управлението на страната – както във вътрешен, така и във външен аспект. Ще ви дам актуален пример – липса на морал във външнополитически план прозира в т.нар. „неформални срещи“ с лидери на съседни страни с неясна програма, необявена публична цел, широко анонсирани в българското общество. Трябва да бъдем особено критични към търгуването на краткосрочни дивиденти, за сметка на неясни бъдещи ангажименти – както по отношение на Република Северна Македония, така и по отношение на Република Турция. Смятам, че българската външна политика трябва да се формира и да се води от българското външно министерство, а не от къщата в Банкя или Боянските сараи.

Във вътрешнополитически план, нека продължим с прозрачност, целесъобразност и спазване на законодателството на Република България. Време е наистина за друго. Българското общество заслужава честно и почтено да му бъде поднесена истината за това какво се е случвало при разпределението на публични средства – „Автомагистрали“, Пристанище Варна и В и К холдинга са само част от порочните случаи. Пари са раздавани като за последно – авансово, но не за бъдеща свършена работа, а допускам като средство за пълнене на партийни каси и печелене на избори.

Обществото трябва да бъде информирано относно Зелената сделка и бъдещето на българската енергетика. Досега въпросите и проблемите не са били представяни достатъчно ясно, достъпно, отговорно и с план как да бъдат решени.

Не трябва да се оставя и миг на съмнение при разпределението на публичните ресурси в обществените поръчки – това е болен въпрос за българското общество. Дори те да са формално законни, това не значи, че целесъобразни. Корупцията, която се беше вкоренила в този процес буквално разяде както политическия, така и икономическия живот на страната и доведе до срива в общественото доверие в т.нар. партии на статуквото.

 

-Каква са първите стъпки, които предлагате?

-За да посочим стъпките, важно е да поставим крайната си цел – за нас тя е да върнем държавата на хората. Готови сме за значителни законодателни промени, за да дадем на изпълнителната власт качествена основа за прилагане на предложените в програмата ни политики.

Началото идва с пълна ревизия на предходното управление. До някаква степен тази ревизия започна с идването на служебното правителство. Животът на едно служебно правителство обаче е кратък, а целите му са различни – както знаем то следва да осигури честни избори. Все пак за този кратък период само се повдигна завесата на това какво се е случвало в държавата и се видя, че опасенията на хората за лошо управление и лоши практики, за корупция и безстопанственост, не са просто приказки, а обективни факти от икономическия и политическия живот. Подготвени сме и за много добре прикрити проблеми и грешки в управлението на страната – какво сме можели, но не сме получили волно или поради липса на компетентност у предходната изпълнителна власт.

 

-Но служебното правителство е обект на критики в реваншизъм към предходната власт. Не Ви ли притеснява, че можете бъдете обвинени в същото?

-Като говорим за ревизия, нямаме предвид реваншизъм – изчегъртването не означава чистка, не означава махане на добри професионалисти и специалисти, заради различни политически убеждения. Този, който си върши добре работата, може да бъде повече от сигурен, че ще остане и ще бъде подкрепен да работи в обществен интерес. Изчегъртват се корупционни практики, не хора.

Време е да престане държавната администрация да бъде ползвана за политически цели. Тя е призвана да служи на обществото, чрез нея държавата функционира. Използването и за политически цели е изключително вредно – то създава страховете и невъзможността инакомислещите да надигнат глас срещу незаконни и нецелесъобразни практики. За да може държавната администрация да работи, тя трябва да се подчинява единствено на закона, а не на политически кадрови решения. Наш човек, ваш човек не трябва да има – има само можещи и знаещи.

 

 

-Какъв е призивът Ви към избирателите за 11-и юли?

-Призивът ми е преди всичко да бъдат избиратели. Хора, гласувайте свободно! Не се поддавайте на заплахи, на евтини изкушения и манипулации. Направете своя избор разумно и отговорно, с поглед в бъдещето, не в миналото. Участвайте активно в управлението на страната. Заедно можем!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0