Ваксинацията – след Нова година! Властта се надява 60-70 % от хората да се имунизират, иначе нямало да има голям ефект

Ваксинацията – след Нова година! Властта се надява 60-70 % от хората да се имунизират, иначе нямало да има голям ефект

"Не имунизираш ли 60-70 % от населението, имунизираш само конкретния човек, но няма голям ефект. Дано хората не кажат, че не вярват и н


„Не имунизираш ли 60-70 % от населението, имунизираш само конкретния човек, но няма голям ефект. Дано хората не кажат, че не вярват и на ваксината. Този план е за да имаме възможност да реагираме навреме при всяка нова заплаха“, заяви на брифинг в Министерския съвет главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

10 месеца след началото на пандемията правителството прие план за борба с пандемиите, а здравният министър Костадин Ангелов заяви, че с голяма вероятност до края на годината, но със сигурност веднага след Нова година в България ще има първите дози от ваксината на „Пфайзер“ и започва имунизацията.

Ваксинирането ще е напълно безплатно, а всеки гражданин ще може сам да избере коя ваксина да му бъде поставена. Първата вълна ще е за рисковите групи – пенсионери, лекари, учители, полицаи и военни. Тя ще се извършва от болниците. Впоследствие при масовата ваксинация ще се включат и личните лекари.

„За поставянето на ваксина се изисква човек да е здрав, заради това няма как тя да бъде поставена без лекар“, обясни Ангелов и отчете, че 2 млрд. лв. е струвала до момента на държавата пандемията от COVID-19.

Частичният локдаун вече давал положителни резултати, смята министърът. Според него, ако тенденцията продължи и на 21 декември има ефект ще започне поетапно отваряне, първо на ясли и детски градини.

Снимка: Канал 3

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0