Важно: От 7 до 17 септември – преброяване онлайн, после – очаквай преброители!

От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември жителите на страната могат да се преброят електронно по интернет в националното преброяване на

От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември жителите на страната могат да се преброят електронно по интернет в националното преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което Националният статистически институт (НСИ) провежда веднъж на десет години, съобщи шефът на институцията Сергей Цветарски.

Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е Census2021.bg. Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи чрез посещение на преброител, като за целта са ангажирани и обучени над 27 000 души. Те ще кръстосват страната всеки ден от 8 до 20 часа. Съгласно Закона за преброяването участието в него е задължително. Според първоначалния план то трябваше да се проведе м.г., но заради епидемията бе отложено за тази.

За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на споменатия сайт, където трябва да впише ЕГН, номер на личната си карта и датата на издаването й. След това той ще трябва да попълни анкетна карта, която ще важи за неговото домакинство. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира на Census2021.bg., един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. Системата ще бъде достъпна само от България.

В анкетната карта ще се попълва информация в четири раздела – „Сграда“, „Жилище“, „Домакинства“, „Население“. Има и пети раздел – „Временно присъстващи лица“, който се попълва само в случай, че човекът попада в тази категория. Попълващият анкетата може да спира попълването и да продължава по-късно. Попълнената дотогава информация ще са записва обаче само ако е преминат целият раздел. В раздел „Сгради“ има въпроси дали обитаваната постройка е къща, жилищен блок, общежитие и др., през коя година е построена, бетонна ли е или гредоред, има ли в нея асансьор и т.н. В Раздел „Жилища“ ще се отговаря на въпроси от рода какъв е видът на жилището, дали собствеността на имота е държавна, общинска, частна – на физическо или юридическо лице и др., собственици, ползватели или наематели са хората в него, електрифицирано ли е жилището, има ли водопровод и т.н. От НСИ подчертават, че не се интересуват от това чий е имотът и дали в него се живее законно. Няма да се отчита и дали човекът, който попълва картата, живее в него с постоянен или с настоящ адрес.


При възникване на въпроси и неясноти попълващият анкетната карта ще може да се обади безплатно на мобилен номер *2021. Той ще работи всеки ден от 9 до 21 часа.

След попълването на анкетната карта системата ще генерира анкетен код от 15 знака, чието изпращане към базата данни ще се счита за край на електронното преброяваване. От НСИ призовават хората да се включат активно в този тип броене и заради намаляване на опасността от заразяване с коронавирус. Те припомнят, че през 2011 г. по този начин се е преброило 42 на сто от населението на страната.

Ако човек не се включи в електронното преброяване, от 18 септември до 3 октомври той трябва да очаква посещение от анкетьор. Както стана дума, участието в националното преброяване е задължително. 160 лева е глобата, ако човек откаже да участва в него. От НСИ призовават българите да участват съвестно в процедурата.

Целта на преброяването е да преброи всички български и чужди граждани, включително и гражданите на ЕС, които пребивават на територията на страната към критичния момент на преброяването – 0 часа на 7 септември; дипломатите и българските граждани, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които при преброяването са извън страната; търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

Няма да се преброяват чуждите дипломати и служителите в дипломатическите мисии на територията на страната; чуждестранните военни, които са на мисии в страната, и лицата в съставите на чуждестранните речни и морски кораби.

Преброяват се всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят лица.

Ще се преброяват само българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата (критичния момент) на преброяването , като под временно отсъствие се има предвид по-кратко от 1 година. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които пребивават, отбелязва „Сега“.

Целта на преброяването е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна лица, които са обект на административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане, инфраструктурни проекти и др., свързани с политиките и мерките по отношение на благосъстоянието на населението, напомнят от НСИ.

Деми Илиева, 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0