Важната сряда: Днес ЕК решава кога да се отворят границите за туристи

Важната сряда: Днес ЕК решава кога да се отворят границите за туристи

Европейските страни ще бъдат посъветвани да отворят границите за страни с подобна картина на разпространение на коронавируса. Този п

Европейските страни ще бъдат посъветвани да отворят границите за страни с подобна картина на разпространение на коронавируса. Този план за възраждане на туристическия сектор е обсъждан в Брюксел. Европейската комисия (ЕК) се очаква в сряда да предложи триетапен план за отваряне на границите за туристи, според проектодокумент, съобщава уебсайтът Euractiv, който е имал възможността да се запознае с него, пишат Bg voice и агенция „Блиц“.
Преди Комисията не беше много склонна за „туристически коридори“, където страните членки постигнат двустранни споразумения за отваряне на границите за туристи, но сега изглежда е готова да приеме такива договорености на практика. ЕС включва някои най-засегнати страни от пандемията, предимно Испания и Италия, но и други като Гърция и Чехия.
Сега в Брюксел трескаво работят за спасяване на туристическия сектор в Европа, който представлява 10% от БВП на ЕС и повече в Италия, Испания, Хърватия и Гърция. Миналата седмица австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че възнамерява да отвори границите за посетители от безопасни държави като Германия и Чехия, което е част от плана за предпазване на туристическия отрасъл на алпийската страна. Естония, Литва и Латвия ще отворят границите от 15 май, създавайки прибалтийски „балон за пътуване“. Високопоставени представители на ЕС признават, че не могат да попречат на правителствата да сключват такива двустранни или тристранни споразумения, но се обявяват против селективно отношение. Франция и Великобритания вече работят върху съгласуване на коридор за свободно пътуване между двете държави през лятото. Европейската комисия също ще призове страните членки да подготвят планове в случай на втора вълна на разпространение на коронавируса.

Припомняме, че министрите на здравеопазването и на туризма Кирил Ананиев и Николина Ангелкова предупредиха българите: 14 дни карантина очаква всеки, който е предпочел да летува в Гърция или Турция.

От медийните си изяви кърджалийката в изпълнителната власт си спечели само антипатии в социалните мрежи.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0