Бюлетини, величие, повелители и роби

Бюлетини, величие, повелители и роби

Има едно нещо, което обществото ни не може или просто отказва да схване. Това е сделката с властта. Тя се сключва с пускането на бюлети

Има едно нещо, което обществото ни не може или просто отказва да схване. Това е сделката с властта. Тя се сключва с пускането на бюлетината. И няма значение какво е зачеркнато в нея. Контрактът е обществен. Ти гласуваш доверие на човек, който е длъжен да спазва делегираните му правомощия. Не да седне на престола на бюлетинното си величие.

Някакви хора в едно село благодарят на местния Първи. Че им направил път. Тоест, осигурил необходимото, пък те си го направили, със собствен труд. И му благодарят. Нещо от сорта ще да е звучало: Благодетелю, ти си и майка, и баща! Благодарим ти от сърце, че не ни изостави.

Без да проумяват своето собствено участие в работата, дето не им е работа. Тяхно задължение е да плащат данъци, такси и всякакви налози, а срещу това да им бъде осигурен достъп до домовете, осветление пред тях. Това е задължение на този, когото са коронясали за господар. И благодарностите в случая са излишни. Не се благодари на портиера, че ти е отворил вратата. Това му е задължение.

Трудно е обаче да се разбере от „робите слепи в робската страна“. Които не проумяват, че след пускането на бюлетината те стават началници на Първия и имат единственото право да изискват! Не да благодарят. Колкото и някои хора да си приписват въртенето на Земята и изгрева на Слънцето за свой личен успех. И Първият всъщност е първи единствено в леглото при жена си, не по-далеч от ложето…

Целият текст четете в петъчното издание на „Родопи voice“!

И още от темите в новия брой на вестник №1 в региона:

 

-Страхове и истини, „положителният“ разказва:

Ковид лечение „Пий чай, там, и… това е!“

 

-Поредно дело „Хасан стана Христо“, иск от 120 000 лева

 

-Буркани и ракия пълнят дупки, борят корупцията

 

-Робите слепи в робската страна…

Борци за гащи със сърца в долапи

 

-Будители от старо време

Въстаник, учител, директор, археолог…

 

-Трите типа „жертви“, вирусът и глобата…

 

-Глобиха инвалид без книжка за… превишена скорост

 

-Германски прокурори питат за разследвания срещу нашенци, измами, контрабанда…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0