България със служебно правителство преди Гергьовден, в сряда президентът Радев с две важни новини

България със служебно правителство преди Гергьовден, в сряда президентът Радев с две важни новини

На Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер, посочва БСТВ. А както вече 24rodopi.com писа след отказа на БСП да

На Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер, посочва БСТВ. А както вече 24rodopi.com писа след отказа на БСП да прави опити за кабинет, предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще се проведат на 4 юли.

Президентът Румен Радев вече обяви, на 5 май в 11.30 часа той ще покани Корнелия Нинова, за да ѝ връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Лидерът на социалистите, в изпълнение решението на Националния съвет на БСП, ще върне мандата с мотива, че няма необходимата подкрепа в този парламент.

С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно събрание приключва. В същия ден държавният глава трябва да издаде два указа. Единият е за разпускане на парламента и за насрочване датата на предсрочните парламентарни избори. Конституцията изрично упоменава, че в този случай изборите не могат да бъдат по-късно от 5 юли. Конституцията казва: „Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното“. Така последната възможна дата за предсрочния вот е 4 юли.

Вторият указ на Радев трябва да бъде за назначаване на служебен кабинет. Това пък означава, че преди Гергьовден България ще има служебни премиер и министри, които ще управляват поне два месеца и половина.

БСТВ отбелязва, че Радев би трябвало наистина вече да е готов със служебен кабинет, както многократно го обяви досега.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0