България и Гърция обсъждат отварянето за туристи поне на още един ГКПП! "Маказа" ли?

България и Гърция обсъждат отварянето за туристи поне на още един ГКПП! "Маказа" ли?

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави вчера в Атина въпроса за по-бързото възобновяване работата о

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави вчера в Атина въпроса за по-бързото възобновяване работата от страна на Гърция на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница. Заради въведените от гръцката страна мерки срещу коронавируса, към момента на практика напълно работи само ГКПП „Кулата-Промахон“.
Захариева обсъди въпроса за работата на ГКПП на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис, в рамките на посещението си в Атина, посочват от външно министерство.
„Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне един още ГКПП“, заяви Екатерина Захариева след разговорите с Мицотакис и Дендиас. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.
„Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз. Пандемията ни постави в доста трудно положение на много нива. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки“, потвърди и гръцкият външен министър Никос Дендиас. „Искам да ви поздравя колко добре се справяте с коронавируса. Всички имаме проблеми, но като цяло страните се справят много добре“, каза още Дендиас. Захариева увери, че България е сигурна и безопасна дестинация за гръцките туристи и ги покани да посетят страната ни.
По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Той ще подобри не само трафика, но и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0