България вече е в червената зона! Пикът на заболелите – при 30-годишните

България вече е в червената зона! Пикът на заболелите – при 30-годишните

България вече е в червената зона! За това предупреди с пост в социалната мрежа Facebook бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ПГ н

България вече е в червената зона! За това предупреди с пост в социалната мрежа Facebook бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

14-дневната заболеваемост за страната е 258 на 100 000 души, а столицата София също е прескочила прага от 250 на 100 000 души новозаразени, посочва Ангелов.

„Близо 100 човека са настанени в болница за последното денонощие. Хоспитализираните са общо 3255 души. В интензивни отделения са 298 болни“, отчита още проф. Ангелов и завършва:„Пазете се! Ваксинирайте се!“.

Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Това обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия, пише Dnes Bg.

„Младите не бива да подхождат лековерно“, призова специалистът.

Директорът на НЦЗПБ коментира разпространението на заразата в страната. „Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него”, заяви още тя.

Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. „Това в числа означава, че при оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния – към 3 000. А ние имаме 1 700“, каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова призна, че на този етап е трудно да се отговори на въпроса кога ще стигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни тя.

Експертът коментира и темата за нуждата от евентуална трета доза на ваксините.

„Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, посочи тя и подчерта, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени“, уточни проф. Христова.

Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. „Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява”, изказа мнение проф. Христова.

По отношение на циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

„Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха“, отбеляза проф. Христова.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0