Българинът "такова мамата" на коронавируса и яко се опъна на плажа още в 7.30 часа

Българинът "такова мамата" на коронавируса и яко се опъна на плажа още в 7.30 часа

-Да му и@а мамата! Вчера беше като зима, днес ще бъде африканско време! Това са първите думи, които чувам в първото ми утро на нашет

-Да му и@а мамата! Вчера беше като зима, днес ще бъде африканско време!
Това са първите думи, които чувам в първото ми утро на нашето Черно море за празниците. Нещо като „Добро утро, България!“, ама по нашенски – не така дежурно любезно като германското Guten Morgen, но усещаш, че човекът до теб не ти мисли лошото.
А появилият се е с една глава по-нисък от мен, но понеже визията му е като на биче, влизам в тона му:
-Аз таковам мамата на синоптиците, но този път ги послушах и си взех яке, иначе снощи в стария Несебър щях да настина от секса на ветровете, после щяха тест да ми направят PCR тест, че може и в списъка с коронавирусните да ме пишат…
Мълчи. Видимо съм го затруднил. Възползвам се и взимам преднина – нарамил чантата с плажните принадлежности – бегом към брега. 7.30 е, но трябва ранно позициониране, защото „след 8 и половина вече места няма да има и трябва да биеш път чак до Слънчака“. Предупреждението на рецепционистката ни върши работа и през трите почивни дни.
„Заплюването“ на места с кърпи, хавлии, торбички и какво ли още не започва още в 6.30 часа. В 8 и четвърт се обричаш на ден, по-близо до бетона и тоалетната, отколкото до вълните. Появиш ли се пък след 9.00 часа вече ти се присмиват.
Не си мислете, че това състезание е за безплатни места. Комплекта – чадър и два шезлонга, е 12.50 лева. Ако беше чиста аванта, нямате никакъв шанс да се появите по-тъмно, ако нямате нощен стаж в завода. Бе, направо ще се наложи да се оправдавате пред жената за „провала“, а за „помощ от приятел“ ще разчитате на евродепутата Ангел Джамбазки, който не е влизал в казармата, защото одъртял докато завърши университета – за 12 години, вместо за 5.

Отговорният българския мъж има две много важни задължения по време на лятната си почивка на Черно море. Рано на плажа да опъне кърпите върху шезлонга, втория, третия… в зависимост от числеността на семейството или компанията. После да се нареди на опашката за банички. И някъде към 8 часа вече може да се чувства като стар войник с изпълнен дълг. А ако е проснал кърпите на първия ред, направо може да изкрещи срещу морето: Да му и@а мамата, много съм добър!

Но без лоши думи за българина, защото той направи всичко възможно и това лято на Черно море хотелиери, ресторантьори и стопанисващи бийч барове да са доволни. Не можете да си представите какви рекорди счупиха някои (подробностите – в продължението).
Първата вечер от празничните три заведенията са пълни. Дори певците по кръчмите са доволни от бакшишите.
Септември е. Тези, които отвориха вратите си за туристи за първото лято по време на коронавирус, дори и да не таят надежда да се сбъднат прогнозите на бившия министър Николина Ангелкова за сезон и през октомври, са видимо доволни. Някои от ресторьонтьрите се подсилиха с персонал само за трите почивни дни за Съединението.
Следва: Кое курортно селище е №1 това лято на Черно море!?
На снимките:
Няма 7.30 часа, а шезлонгите вече са с опънати кърпи като на войнишка спалня;
Проблем има и с паркирането, но къде ли в България няма
Нико Ников, 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0